Čudo nad čudima u Poljskoj: Nijemac bacio drugi hitac svih vremena!

Nevjerovatan podvig

Čudo nad čudima u Poljskoj: Nijemac bacio drugi hitac svih vremena!

S. Grebović

Njemački atletičar Johannes Vetter danas je u poljskom Chorzowu mimo svih očekivanja bacio koplje nevjerojatnih 97,76 metara, čime je postavio drugi najbolji rezultat svih vremena!

Malo je nedostajalo da sjajni mladi Nijemac sruši i rekord legendarnog Jana Železnyog koji je 1996. godine bacio nevjerovatnih 98, 48 koje niko do dana današnjeg nije uspio da sruši.

Godinama niko nije bio ni blizu ovog rezultata sjajnog atletičara iz tadašnje Čehoslovačke koji je prije 24 godine u Jeni postavio najbolji rezultat u ovoj disciplini.

Činilo se da je Železny postavio nedostižne granice kao Jonathan Edwards u troskoku (18,29m) ili Randy Barnes u bacanju kugle (23,12m), ali nevjerojatnim postignućima Vettera postoji šansa da će neko konačno skinuti rekord najboljeg kopljaša u historiji i potencijalno se približiti granici od 100 metara nakon što je muško koplje redizajnirano 1. aprila 1986. godine.

Vetter je danas za tri metra poboljšao svoj lični rekord, a treći hitac svih vremena drži njegov sunarodnjak Thomas Röhler, koji je 2017. godine bacio 93.90m.

Germany's Johannes Vetter throws 97.76m – the second best javelin throw in history – in Silesia #ContinentalTourGold meet. His attempt was just 72cm shy of the world record!

Posted by World Athletics Continental Tour Gold on Sunday, September 6, 2020

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije