Čudesni Eliud Kipchoge oborio svjetski rekord u maratonu nevjerovatnim izdanjem u Berlinu

Ponovo pomjerio granice

Čudesni Eliud Kipchoge oborio svjetski rekord u maratonu nevjerovatnim izdanjem u Berlinu

E. Čaušević

Fantastični kenijski maratonac Eliud Kipchoge oduševio je još jednom sportsku javnost širom svijeta.

Naime, Kipchoge je danas bio u centru pažnje maratona u Berlinu jer je uspio da ponovo sruši svjetski rekort i još jednom pokaže o kakvom sportisti se radi.

On je današnji maraton u Berlinu završio u vremenu od 2:01:09 i popravio je svjetski rekord, kojeg je on inače držao, za još 30 sekundi što je zaista nevjerovatno.

Ovaj 37-godišnjak je oduševio tempom u maratonu i načinom koliko se dobro spremio za sve ono što smo danas gledali u Berlinu.

Inače, ovaj maraton je dug čak 42,1 kilometra i zaista je impresivno samo zamisliti da je neko takvu dionicu uspio da istrči za nešto duže od dva sata.

Koliko dominantan je bio Kenijac najbolje pokazuje činjenica da je drugoplasirani Mark Korir kasnio skoro pet minuta za današnjim pobjednikom.

Kipchoge je odlično počeo utrku i prvu dionicu od 10 kilometara je istrčao za samo 28:23 i već tada je bilo jasno da je ovaj 37-godišnjak došao u Berlin s jasnom namjerom, a to je novi svjetski rekord.

Građani na ulicama Berlina su mu pružali ogromu podršku tokom cijele utrke.

Treba istaći da je na današnjem maratonu u Berlinu učestvovalo više od 45.000 učesnika. Što se tiče ženske konkurencije pobijedila je Tigist Asefa iz Etiopije s vremenom 2:15:37.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti