IAAF Semenyu proglasio muškarcem i zabranio joj da se dalje takmiči
Nakon dugogišnjeg sudskog procesa atletska federacija donijela je konačnu odluku. FOTO: EPA

Presedan u svijetu sporta

IAAF Semenyu proglasio muškarcem i zabranio joj da se dalje takmiči

S. Grebović

Međunarodna atletska federacija IAAF oduzela je južnoafričkoj atletičarki Caster Semenyji dozvolu da se i dalje takmiči zbog povišenog nivoa testosterona, tako stavivši pod upitnik pitanje spola takmičarke.

Semenya je dvostruka olimpijska i trostruka svjetska šampionka na 800 metara, a pošto je odluka IAAF u njenom timu ocjenjena "kao ogromno kršenje ljudskih prava" najavljuje žalbu na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Po ovom pitanju oglasila se i vlada Južne Afrike koja je stala u zaštitu svoje takmičarke, koja smatra kako je ovo klasično kršenje ljudskih prava:

"Ovdje se ne radi samo o sportu. Ženska tijela, njihov život i prilika da zarađuju su dovedeni u pitanje. Ovdje se radi o ženskom identitetu, pripadnosti u svijetu, kao i bezbjednosti. To je ogromno kršenje usvojenih standarda ljudskih prava", poručila je ministrica u vladi Tokozile Xasa.

Ona je također naglasila da je pokrenuta kampanja #NaturallySuperior na društvenim mrežama u cilju pružanja podrške Semenyi kojoj je ova odluka jako teško pala i koja je već najavila da će se žaliti na ovu odluku.

U IAAF navode da cilj njihove odluke nije da onemoguće Semenyi ili bilo kome drugom da se takmiče, već da obezbjede jednake uslove za sve takmičare u svakom sportu.

"Ako sportistkinja ima muške nivoe testosterona, ona ima jednako uvećanje mišićne mase, kao i kostiju kao muškarac", stoji u zvaničnom saopštenju IAAF-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti