Lavillenie napadao svjetski rekord, ostalo mu zlato

Trećeg dana dvoranskog prvenstva u Bratislavi

Lavillenie napadao svjetski rekord, ostalo mu zlato

Trećeg dana Evropskog dvoranskog atletskog prvenstva u Pragu najuzbudljivije je bilo u skoku s motkom gdje je Francuz Renaud Lavillenie osvojio četvrti uzastopni naslov i pritom neuspješno napadao svoj svjetski rekord na visini od 6.17 metara.

Lavillenie je pobijedio s visinom od 6,03 metra i jedini je preskočio šest metara, dok su srebrni i brončani bili Rus Aleksandr Gripich i Poljak Piotr Lisek. Prije nego što je krenuo u lov na svjetski rekord,
Lavillenie je četiri puta izlazio na zaletište, 6,04 je preskočio iz drugog pokušaja. Na 6,17 je tri puta rušio letvicu. Gripich je imao jedan neuspješan pokušaj na 5,80 nakon čega je iz prve preskočio 5,85. Jedan pokušaj je imao na 5,90, dva na 5,95 ali bez uspjeha. Lisek je također preskočio 5,85 ali iz drugog pokušaja.

Vrlo zanimljivo je bilo u skoku u vis kod atletičarki. Mariya Kuchina i Alessia Trost su vodile veliku borbu, na kraju je Ruskinja uzela zlato. S obzirom na identičan rezultat obe atletičarke su ponovo morale na zaletište. Alessia je rušila letvicu u ponovljenim serijama na 1,97 i 1,99, dok je Ruskinja preskočila još jednom 1,97. Brončana je Poljakinja Kamila Licwinko (1,94), jedina visašica koja je ove sezone preskočila dva metra.

Na 400 metara slavila je Ukrajinka Natalija Pigida (51.96), a u muškoj utrci, uz veliko veselje dvorane, Čeh Pavel Maslak, koji je s rezultatom 45.33 sekundi opravdao ulogu favorita, kao i u utrci na 3000 metara Ali Kayi, Kenijcu koji nastupa za Tursku (7:38.42).U troskoku je slavio Portugalac Nelson Evora (17,21), a Anita Marton je s mađarskim rekordom (19,23) uzela zlato u bacanju kugle.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.