Sjećate li se čuvene Marion Jones? Izgubila je milione zbog skandala i prevare koju je napravila
Foto - EPA

Doping joj upropastio život

Sjećate li se čuvene Marion Jones? Izgubila je milione zbog skandala i prevare koju je napravila

M. Šljivak

Prije 20 godina na Olimpijskim igrama u Sydneyju glavna zvijezda je bila američka atletičarka Marion Jones.

Jones je osvojila tri zlatne i dvije bronzane medalje. Slavila je u trkama na 100 i 200 metara, te u štafeti 4x400 metara, dok je treća bila u skoku u dalj i trci 4x100 metara.

Sedam godina kasnije je u velikom skandalu priznala korištenje nedozvoljenih sredstava pred Olimpijske igre. Zbog toga je ostala bez svih medalja i suočila se sa zatvorskom kaznom do pet godina, te je bacila mrlju na veliku karijeru.

U januaru 2008. godine osuđena je na šest mjeseci zatvora. Kaznu je izdržala od marta do septembra, a nakon izlaska se odlučila na novu karijeru.

Na univerzitetu Sjeverna Karolina je u mladosti bila odlična košarkašica. Ipak, odlučila se na atletiku umjesto košarke, ali prvoj ljubavi se vratila 2009. godine.

Uspjela je Jones zaigrati u WNBA ligi. Odigrala je sezonu za Tulsa Schock i imala je prosjek od 2.6 poena i 1.3 skoka po utakmici, no tu se završila njezina karijera.

Nakon otkaza okrenula se biznisu. Danas 45-godišnja Jones živi u Texasu, u gradu Austinu, gdje ima svoj privatni biznis.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CGPqusujQ3g/[/instagram]

Također, radi i kao lični trener. Vodi kamp za treninge imena Gladiator, no teško da će ikada doći do miliona koje je imala kao atletičarka.

U danima najveće slave Jones je zarađivala i do sedam miliona dolara godišnje. Međutim, sve je izgubila preko noći. Sponzori su se povukli, bila je prinuđena da proda skupocjeni dom zbog dugova u kojima se našla i proglasila je bankrot.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CEmZ06mDI6w/[/instagram]

Godinama kasnije je koliko-toliko uspjela da stane na noge. Navodno vodi uspješan privatni biznis, daleko je od slave koju je imala i mirno živi u predgrađu Austina.

Top Komentari

Hakkinen
Tada sam ja zaljubljen bio u Marion Jons. Mladost ludost. Fakat sam je gotivio pravo. -;)
2 3
Zaštita Identiteta
A Rusima ukinuli zastavu hahaha ma Ameri su kraljevi dopinga, sve ostalo je politika i propaganda.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi