Sarajevski Sberbank polumaraton nadmašio sva očekivanja

Istinski spektakl u našem gradu

Sarajevski Sberbank polumaraton nadmašio sva očekivanja

S. Grebović

Dvanaesti po redu sarajevski polumaraton koji je održan u nedelju, okupio je više od 3.000 trkača svih dobi i uzrasta iz preko 45 zemalja širom svijeta.

Ovogodišnje izadanje sarajevskog polumaratona sastojalo se iz Fun Run utrke u kojoj su se okušali oni najmlađi kao i osobe sa poteškoćama u razvoju, štafetne utrke, ali i iz samog polumaratona koji je ove godine po prvi put ujedno bio i Balkansko prvenstvo.

Prvi kroz cilj sa vremenom 1:07:14 prošao je Kenijac Stenli Kipruto. Drugo mjesto, a prvo na Balkanskom prvenstvu u polumaratonu pripalo je Ajkutu Tesdemiru iz Turske sa vremenom 1:07:58. Na postolju kao trećeplasirani završio je i bugarski takmičar Ivo Balabanov koji je od turskog predstavnika bio sporiji za oko tri sekunde s vremenom 1:08:02.

Najbolje vrijeme od bh. atletičara postavio je Srđan Samardžić sa rezultatom 1:11:13 koji je tako postao i državni prvak u ovoj kategoriji. U razgovoru za naš portal dotakao se same trke, ali i rezultata koji je postigao.

"Mogu reći da sam prezadovoljan današnjom trkom kao i vremenom koje sam postigao, iz razloga što je staza bila izuzetno naporna i teška, ali i zato što je bilo veoma toplo. Također, moram pohvaliti i mog kolegu Aliju Imamovića sa kojim sam zauzeo drugo mjesto na ekipnom prvenstu Balkana što je zaista ogroman uspjeh", riječi su dvadesetdevetogodišnjeg dugoprugaša iz Brčkog.

Drugo najbolje vrijeme iz naše zemlje pripalo je Aliji Imamoviću, članu AK "Novi Grad" Sarajevo koji je dionicu istrčao za 1:13:52. Alija kaže kako sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške svojih roditelja, ali i trenera Seada Konde, čiji trenutni rekord BiH u maratonu od 2:15:54 istrčan 1975. godine u Njemačkoj do dan danas nije oboren. 

"Također, moram reći da je trka bila izuzetno naporna zbog velike vrućine, ali i same zahtjevnosti staze. Moram istaći da sve ovo ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške mojih roditelja, kao i trenera Seada Konde koji je moj talenat za trčanje prepozao još od školskih kroseva 2011. godine."

Alija ne krije kako je njegova želja Olimpijada u Tokiju 2020. godine i da će nastaviti vrijedno trenirati kako bi njegov san postao java.

"Mislim da najbolje od mene tek dolazi. Da bi se našao na Olimpijskim igrama morat ću da budem u TOP 3 na jednom od evropskih maratona u uzrastu do 23 godine, što je jedan od uslova za ostvarivanje norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine", izjavio je Imamović u razgovoru za naš portal.

U nedelju je bh. prijestolnica bila prepuna turista iz regiona, ali i zemalja širom svijeta poput Kenije, SAD-a, Turske, Italije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije... 

Zahvaljujući organizatorima i učesnicima te njihovom entuzijazmu, svijetu je iz našeg grada poslana sjajna slika zajedništva i zdravog načina života, te nema sumnje kako bi ovakve manifestacije trebale postati što učestalije.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti