Broj 1 na bolidu Formule može koristiti samo jedan vozač

Bira se do 99

Broj 1 na bolidu Formule može koristiti samo jedan vozač

A. Čaušević

Za razliku od ranijih vremena vozači Formule 1 imaju mogućnost izbora broja na bolidu do broja 99. 

Kroz prošlost najčešće se koristio broj 8 i to na 990 utrka, a najveći upotrepljeni broj je 208 kojeg je koristila Lella Lombardi tokom Velike nagrade Velike Britanije 1974. godine.

Broj 1 na bolidu ima pravo da koristi samo aktuelni svjetski prvak, ali to u posljednje vrijeme nije slučaj jer Lewis Hamilton nastupa s brojem 44.

"Taj broj sam koristio dok sam vozio karting kada sam imao osam godina. Taj broj je bio dio registracije na vozilu mog oca. Zbog toga ga nosim svake godine da se suočim s izazovom novog pobjeđivanja", objasnio je Hamilton.

Nemoguće je uzeti i broj 17 jer je FIA iz upotrebe povukla taj broj nakon smrti Julesa Bianchija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti