Daniel Ricciardo u usponu na vrh

Izazov za Australca

Daniel Ricciardo u usponu na vrh

M. Šljivak

Vozač Aston Martin Red Bull Racinga je doslovno shvatio da treba još dosta da se penje u karijeri. Njegove penjačke sposobnosti je na umjetnoj stijeni testirala britanska penjačica Shauna Coxsey.

Australac je nedavno imao prvi susret sa umjetnom stijenom za penjanje, na kojoj je odradio trening sa višestrukom prvakinjom Velike Britanije u penjanju, Shaunom Coxsey.

Nakon što je na početku treninga uspješno savladao najjednostavniji uspon, njegov šaljivi komentar bio je: „Šta da kažem - ja sam sportista.“

Coxsey je potom Ricciardu pokazala neke malo izazovnije tehnike, postepeno mu postavljajući sve teže i teže zadatke na stijeni za penjanje.

Kulminacija je bila utrka u kojoj je Ricciardo smio koristiti sva četiri ekstremiteta i imao lakši put, dok je Coxsey koristila samo ruke i kretala se daleko težim putem. Trka je završila neriješeno.

„Uvijek uživam u novim stvarima, jer je dobro za mozak. S druge strane, cipele za penjanje su pakleno neudobne!“ rekao je Ricciardo nakon treninga.

„Iz drugih sportova se može mnogo naučiti, bilo da je riječ o načinu pripreme ili o treningu. Ima sličnosti između penjanja i trka, kao što su planiranje unaprijed i neprestano razmišljanje o sljedećem potezu“, dodao je.

„Bilo je jako zabavno, bio je mnogo bolji nego što sam očekivala! Bio je pažljiv, staložen i stvarno se trudio. Ispenjao je neke stvari koje nisam očekivala da može“, izjavila je Coxsey, koja je s penjanjem počela u dobi od četiri godine i najuspješnija je britanska penjačica ikad.

Australac je na VN Njemačke, vožene proteklog vikenda u Hockenheimu, zbog kvara na motoru morao odustati usred utrke. Da li će mu iskustva sa penjačkog treninga pomoći da se nastavi penjati prema vrhu, ostaje da se vidi u nastavku sezone.

Ricciardo ove sezone ima pobjede na Velikim nagradama Kine i Monaka i trenutno je peti u poretku vozača, ispred timskog kolege Maxa Verstappena na šestom mjestu. Njihov Red Bull Racing je treći u poretku konstruktora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije