Hoće li Dino Beganović sjesti u bolid Ferrarija?

U nedjelju stigao do prve pobjede u Formuli 3

Hoće li Dino Beganović sjesti u bolid Ferrarija?

A. Čaušević

Mnogo je uspješnih sportista koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. To je slučaj i sa Dinom Beganovićem, talentovanim vozačem koji je u nedjelju stigao do najvećeg uspjeha u karijeri.

Beganovićevi roditelji Fikret i Mirnesa su otišli iz Bosne i Hercegovine u Švedsku gdje se Dino rodio te nastupa pod zastavom skandinavske zemlje. Trenutno se takmiči u Formuli 3.

Formula 3 je treće po rangu takmičenje Formule 1 i na neki način predstavlja odskočnu dasku za najbrži oktanski cirkus na svijetu, pogotovo ako se uzme u obzir tim za kojeg Beganović vozi.

Naime, 20-godišnjak je ove sezone član Preme, italijanskog tima koji je u prošlosti dao niz šampiona koji su poslije toga nastupili u Formuli 1. Izdvajaju se imena poput Estebana Ocona, Lancea Strolla, Landa Norrisa i Micka Schumachera.

Beganović je ove sezone jedan od favorita za osvajanje titule što je potvrdio i briljantnom vožnjom na stazi u Melbourneu gdje je stigao do prve pobjede u karijeri.

Iako je krenuo kao treći uspio je Šveđanin bh. korijena prestići Fornarolija i Minija te na kraju prvi proći kroz cilj na Albert Parku.

Oglasi

Do kraja sezone u Formuli 3 je ostalo još osam utrka, Beganović nakon dvije trke ima 28 bodova, i za vodećim Browningom i Fornaralijem kasni devet bodova.

Beganoviću je ovo druga uzastopna sezona u Formuli 1. U 2023. godini je ostavio napredak, ali ponekad nije imao sreće, što je utjecalo na njegov konačni rezultat.

Nakon tri pobjednička postolja u Bahreinu, Monaku i Barceloni, problem s motorom u Silverstoneu nažalost je ugrozio njegovu sezonu te je na kraju završio šesti u poretku, uz još jedno pobjedničko postolje u Mađarskoj.

Kao što je poznato Beganović je član Ferrarijeve vozačke akademije te da tim iz Maranella drži na oku. Možda bi ova sezona mogla biti i ključna za njegov uspon.

Slavni italijanski tim pred svaku sezonu odredi rezervne vozače za Formulu 1 Tako su to u 2024. godini Olivier Bearman koji je već nastupio na jednoj trci te Antonio Giovinazzi i Robert Shwartzman.

U sljedećoj sezoni glavni vozači "propetog konjića" bit će Lewis Hamilton i Charles Leclerc, a ko zna možda im Beganović bude rezerva. Sigurno će dosta zavisiti od ishoda njegove sezone u Formuli 3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi