Evans u lovu na titulu prvaka, odnio pobjedu na Secto Rally Finland

Evans u lovu na titulu prvaka, odnio pobjedu na Secto Rally Finland

E. Čaušević

Elfyn Evans dojurio je do pobjede na Secto Rally Finland u nedjelju poslijepodne kako bi zadržao svoje šanse u borbi za ovogodišnji naslov FIA Svjetskog prvenstva u reliju. Dramatična nesreća vodećeg WRC momčadskog kolege Kallea Rovanperäa dovela je Evansa do vodstva u petak poslijepodne, a Velšanin je u subotu ostvario nevjerojatnih sedam uzastopnih etapnih pobjeda da bi ostavio najbližeg izazivača Thierryja Neuvillea u zaostatku.

Dodatno je produžio rezervu u nedjelju i trijumfirao za 39,1 sekundu, s maksimalnim brojem bodova za pobjedu na završnom Wolf Power Stageu, i tako smanjio Rovanperäinu bodovnu prednost s 55 na 25 s četiri preostale runde.

Bio je ovo prilično dobar vikend, rekao je Red Bull sportista, Evans, kome je ovo bila sedma pobjeda u karijeri. "Naravno da nam je žao zbog gubitka Kallea na startu relija, ali nakon toga bilo je stvarno fantastično voziti ovaj automobil - pravo je zadovoljstvo biti za volanom na ovim cestama i stvarno smo zadovoljni rezultatom. Bila je fantastična atmosfera i sjajno je imati ovakvu podršku."

Opis nije dostupan.

Promjenjivi vremenski uslovi tokom vikenda, omogućili su bijesnu akciju na najbržim cestama sezone s izazivačima Ottom Tänakom i Esapekkom Lappijem koji su se pridružili Rovanperi na popisu „umirovljenja“ u petak. Kvar motora zadesio je Tänakov M-Sport Ford Pumu dok se Lappi svojim Hyundaijem zabio u drvo.

Opis nije dostupan.

Neuville je uživao u jednoj od svojih najjačih izvedbi na finskom ravnom terenu, ali na kraju nije imao odgovor na Evansov brzi tempo. Ostavši treći u prvenstvu nakon devete runde, Belgijanac je završio s velikim zaostatkom od 57,6 sekundi sa Takamoto Katsutom iza sebe.

Akcija se nastavlja na makadamu sljedećeg mjeseca uz legendarni EKO Acropolis Rally Grčka, koji se održava od 7. do 10. septembra, a reprize sve najbolje akcije sa Rally Finska mogu se gledati na Red Bull TV: FIA WRC 2023: Rally Finland (redbull.com).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti