Ništa neće biti kao prije: Zbog ramazana mijenjaju kalendar takmičenja
FOTO: EPA

Od naredne sezone

Ništa neće biti kao prije: Zbog ramazana mijenjaju kalendar takmičenja

H. Zilić

Nova sezona Formule 1 (2023.) je tek počela, a već se razgovara o sezoni 2024. koja će imati značajne promjene u kalendaru i većina utrka neće biti u svojim prepoznatljivim terminima.

Prvi prijedlog je da sezona počne 3. marta 2024. godine u Saudijskoj Arabiji i ta odluka će uskoro biti i ozvaničena.

Dakle 2024. godine karavan kreće iz Saudijske Arabije, a ne i Bahreina kao što je bio slučaj ove sezone.

Bahrein je trebao biti druga utrka u karavanu 17. marta, međutim zbog mjeseca ramazana koji naredne godine nastupa 11. marta utrka će biti prebačena na kraj sezone.

Tako ćemo posljednje tri utrke sezone u 2024. godini gledati u Bahreinu, Singapuru i Abu Dhabiju.

Mjesto Bahreina 17. marta zauzet će VN Asutralije i to će biti druga utrka sezone. Nakon Australije idu dvije velike promjene u kalendaru.

Oglasi

VN Kine će se vratiti u kalendar nakon četiri godine pauze jer je bila van kalendara od 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

Iza Kine kao četvrta utrka sezone će biti VN Japana na legendarnoj Suzuki i to će biti prvi put u posljednje tri decenije da VN Japana nije u završnoj fazi sezoni nego na početku. Ovu odluka FIA je obrazložila vremenskim prilikama gdje se često dešavalo da kiša u oktobru napravi veoma teške uslove na stazi.

Nakona azijske i okenaske turneje na startu sezone, lagano će se karavan 2024. godine približavati Evropi.

Peta utrka u sezoni trebala bi biti Velika nagrada Azerbadjžana, a zatim karavan stiže u Evropu krajem aprila za VN Španije, međutim postoji opcija da i tu dođe do promjene pa da to mjesto zauzme VN Austrije, a da Španija bude prebačena u sredinu sezone kada su VN Francuske, Mađarske, Belgije i Italije.

Za zvaničan kalendar sezone 2024. sačekat ćemo još koji mjesec, a do tada uživamo u novoj sezoni 2023. gdje su već održane tri utrke.

Top Komentari

HamzaVojvoda
To se vec unapred zna masallah da ce mladi mesec bas biti 11 marta sledece godine lol. E moj ummete
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi