Stiže nova ekipa u Formulu 1
FOTO: EPA

FIA dala zeleno svijetlo

Stiže nova ekipa u Formulu 1

Haris Zilić

Sezona Formule 1 ulazi u svoj finiš, a ono što bi moglo zanimati zaljubljenike auto-moto sporta je vijest koja se pojavila u svjetskim medijima - Formula 1 bi uskoro mogla dobiti novi tim u karavanu.

Na konkurs FIA-e javila su se četiri tima, a prema posljednjim infomracijama iz svjetske auto-moto kuće prošla je samo kandidatura Andretti tima iza kojeg stoji General motors, odnosno Cadillac.

Bolid Cadillaca bi se mogao pojaviti na gridu već naredne sezone, ako zadovolje preostala testiranja do kraja ove kalendarske godine.

Naravno, nije poznato koji bi vozači sačinjavali ekipu, ali i to bi se brzo definisali ako ekipa dobije zvaničnu dozovolu za nastupe u narednoj sezoni Formule 1.

FIA je procijenila i sa tehničke i sportske strane da Andretti-Cadillac ispunjava sve uslove da bude novi tim u Formuli 1.

Ipak za konačan pristup najbržem karavanu na svijetu trebaju sačekati licencu Formule 1, odnosno njenih vlasnika.

Oglasi

Tu će glanvu ulogu igrati i marketinški potencijal ekipe koji je jedan od osnova za licenciranje u Formuli 1, odnosno koliku bi vrijednost tim mogao dostići kroz sami šampionat.

Andretti autosport se već takmičio sa svojim timovima u drugim auto-moto trkama. Od 2010. do 2015. godine bili su dio Indicar šampionata.

Ovo je samo početka stvaranja novih timova u Formuli 1. Od ranije je poznato da će od 2025. godine i Audi imati svoj F1 tim.

U Formuli 1 najavljuju dosta promjena do 2028. godine, kako u samom šampionatu tako organizaciji.

Očekuje se više utrka u kalendaru, više ekipe i vozača u na samim utrkama, a također će se razmatrati i neke nove opcije u kvalifikacijama i sprint utrkama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi