Hamilton i Vettel u pohodu na drugu ovosezonsku pobjedu
Foto: Formula 1

VN Bahreina

Hamilton i Vettel u pohodu na drugu ovosezonsku pobjedu

Ljubitelji najbržeg cirkusa na svijetu sa nestrpljenjem očekuju trku na stazi Sakhir.

Pred početak VN Bahreina, donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka vezanih za ovu utrku.

Staza Sakhir u Bahreinu doživjela je premijernu trku 2004. godine. Za stazu je karakteristično da se nalazi u pustinji i da ima velike zone izletanja. Staza je duga 5.412 km, vozi se 57 krugova, ukupno 308.238 km.

Najviše pobjeda u Bahreinu ostvario je vozač McLaren Honde Fernando Alonso (3), a slijede Felipe Massa (Williams Mercedes), Sebastian Vettel (Ferrari) i Lewis Hamilton (Mercedes) sa po dvije pobjede. Prvu pobjedu je odnio Michael Schumaher (2004).

Vettel i Hamilton su ostvarili po dvije pol pozicije na stazi Sakhir, jednu manje su zabilježili Alonso i Massa.

Kada su u pitanju plasmani na podijum, Kimmi Raikkonen iz Ferrarija ih ima osam (bez pobjede), Hamilton pet, Massa, Vettel i Alonso po 3.

U slučaju da u nedjelju bude među tri najbrža, Raikkonen bi postao prvi vozač u istoriji F1 sa devet podijuma na istoj stazi.

Pedro de la Rosa je vozeći bolid McLarena 2005. godine odvezao najbrži krug staze (1m 31.447s).

Podsjetimo, na otvaranju šampionata F1 u Melbourneu trijumfovao je vozač Ferrarija Sebastian Vettel, dok je na VN Kine pobjedu odnio Lewis Hamilton iz Mercedesa. Njih dvojica trenutno dijele prvo mjesto u generalnom poretku sa po 43 osvojena boda.

Treća trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 startuje u nedjelju od 17 časova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi