Hamilton i Verstappen dobili jasna upozorenja pred odlučujuću trku

Bore se za titulu

Hamilton i Verstappen dobili jasna upozorenja pred odlučujuću trku

A. Čaušević

Lewis Hamilton i Max Verstappen će na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju odlučiti ko će biti prvak svijeta u Formuli 1 za 2021. godinu.

Hamilton i Verstappen u posljednju utrku ulaze u posljednju trku sezone s istim brojem bodova (369.5) s tim da je Nizozemac u boljoj poziciji je ima pobjedu više.

Vozači Mercedesa i Red Bulla su se tokom sezone nekoliko puta sudarili na stazi, a na Velikoj nagradi Saudijske Arabije imali su nekoliko žestokih duela.

Verstappen je u dva puta izašao sa staze i skratio šikanu, tom prilkom umalo je izbacio Hamiltona iz utrke, u samom kraju je i naglo zakočio ispred višestrukog prvaka svijeta te je u Džedi kažnjavan tri puta.

Nizozemac je svojim potezima stekao epitet prljavog vozača sposobnog na sve da dođe do pobjede, dok se slično može reći i za Hamiltona koji to odrađuje dosta mudrije i pametnije.

Upravo iz tog razloga Hamilton i Verstappen, ali i svi ostali vozači su dobili jasno upozorenje da bi im se mogli uduzeti bodovi te ih dočekati supenzija ukoliko na Velikoj nagradi u Abu Dhabiju namjerno naprave neki incident.

"Svako kršenje principa poštenja u takmičenju, nesportsko ponašanje ili pokušaj da se utiče na rezultat takmičenja na način koji je suprotan sportskoj etici nije dozvoljen."

"Za sva FIA-ina prvenstva, kupove, izazove, trofeje ili serije, vrijedi da sudije mogu izreći slijedeće kazne: suspenzija za jedno ili više takmičenja, oduzimanje bodova za prvenstvo, kup, izazov, trofej ili seriju. Bodovi se ne bi trebali oduzimati odvojeno od vozačkog i konstruktorskog šampionata osim u iznimnim okolnostima", poručio je vozačima FIA-in direktor za utrke, Michael Masi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti