Kako će Formula 1 izgledati 2050. godine?
I oprema vozača će se drastično promijeniti, pa će tako oni imati "pojačana g-odijela koja će im omogućiti da se nose sa ogromnim brzinama

Budućnost motosporta

Kako će Formula 1 izgledati 2050. godine?

Teme:

Kako će bolidi Formule 1 izgledati u budućnosti? McLaren čini se zna odgovor.

Naime, McLaren je obavio "radikalne" slike Furmule 1, odnosno svog viđenja ovog sporta u budućnosti.

Ako pitate nekoga u McLarenu o budućnosti F1, ona nam donosi bolide čiji će pogon osiguravati baterije, a koji će imati mogućnost premašivanja brzina od 480km/h.

Također, aerodinamična karoserija će mijenjati oblik tokom same utrke kako bi bolidu pružala što više "downforcea".

McLaren je izvršio opširna testiranja i na osnovu tehnoloških, ekonomskih, okolišnih, političkih i socijalnih trendova došao do zaključka kako će svijet Formule 1 izgledati u 2050. godini.

Tako u McLarenu smatraju da će za nešto više od 30 godina bolidima upravljati vozači kojima će koplitot biti AI (Umjetna inteligencija).

Ogromne promjene će doživjeti i staze koje će imati "ogromne bankine", "E-boksove" za punjenje električnih bolida, te "providne prostorije" iznad samih staza koje će ljubiteljima moto sporta pružiti najbolja moguća mjesta za praćenje utrke.

Također, staze će biti prilagodljive na ekstremne vremenske uslove.

Interakcija sa bolidima

I oprema vozača će se drastično promijeniti, pa će tako oni imati "pojačana g-odijela koja će im omogućiti da se nose sa ogromnim brzinama".

Gledatelji utrka će moći ostvariti "interakciju sa bolidima", te gledati akciju iz više uglova. Također, momentalno će dobijati sve bitne podatke sa utrke.

"Mi u McLarenu nikada ne mirujemo. Uvijek tragamo za inovacijama i solucijama za budućnost. U prošlosti smo viđali koncepte i ideje o tome kako bi bolid Formule 1 mogao izgledati u budućnosti... Međutim, ovo je prvi put da je neko ponudio detaljan uvid u vjerodostvojnu verziju motosporta budućnosti... Ovo je verzija u koju su uključena viđenja ljubitelja sporta, studenata, McLarenovih vozača i našeg talentovanog tima u McLaren Apllied Technologiesu", istakao je Rodi Basso, direktor McLaren Applied Technologiesa.

Top Komentari

Šaraf
Kakvi ste vi glupani
0 1
Zoilomas
Hoce aha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti