Muk i tišina u garaži Mercedesa, užasan potez Russella šokirao i Hamiltona

Verstappen očekivano na pole poziciji

Muk i tišina u garaži Mercedesa, užasan potez Russella šokirao i Hamiltona

E. Čaušević

Max Verstappen danas je očekivano osvojio pole poziciju za sutrašnju utrku za Veliku nagradu Španije u Barceloni, no kvalifikacije su obilježili očajni rezultati Sergija Pereza i Charlesa Leclerca, ali i incident Lewisa Hamiltona i Georgea Russella koji je šokirao sve u Mercedesovoj garaži.

Verstappen je još jednom pokazao danas svoju dominaciju jer je bez većih problema i skoro bez ikakve konkurencije danas uspio da dođe do pole pozicije za sutrašnju utrku u Barceloni.

Vozač Red Bulla je čuvao prvu poziciju od početka do kraja kvalifikacija i niko od ostalih vozača na stazi mu nije mogao parirati.

Drugi je završio danas Carlos Sainz koji je vozio pred svojim navijačima što je vozaču Ferrarija očito dalo dodatnu snagu. Uspio je da dođe do druge startne pozicije, a za vodećim Verstappenom kasnio je na kraju pola sekunde.

Na trećem mjestu je najveće iznenađenje dana, a to je Lando Norris. Ovo je rezultat sezone za McLaren koji ima očajnu sezonu, a Norris je danas u Barceloni očito uspio da izvuče maksimum iz bolida.

U TOP 10 danas su još završili Hamilton, Stroll, Ocon, Hulkenberg, Alonso, Piastri i Gasly koji je prvobitno bio četvrti, ali zbog kazne koju je dobio sutra će utrku početi s desete pozicije na gridu. Najviše su razočarali Sergio Perez i Charles Leclerc koji su imali kvalifikacije za zaborav.

Oglasi

Perez je ispao u drugom krugu kvalifikacija i sutra će startati sa 11. pozicije, dok je Leclerc nastup završio već u prvom krugu kvalifikacija. Vozač Ferrarija je totalno razočarao i sutra starta s predposljednje pozicije na gridu.

Međutim, detalj koji je obilježio kvalifikacije desio se u samom finišu drugog dijela. U centru pažnje bili su Hamilton i njegov timski kolega George Russell koji je napravio nevjerovatnu grešku.

Hamilton je pokušao prestići Russella, ali u posljednji trenutak on je skrenuo lijevo i udario u bolid timskog kolege. Iako je Hamilton s dva dočka bio na travi na svu sreću uspio je iskontrolisati bolid kojem je u tom sudaru oštećeno prednje krilo.

U garaži Mercedesa bili su razočarani s onim što su vidjeli jer su svjesni da je sve moglo da završi na dosta gori i dramatičniji način.

Russell je na kraju završio na 12. mjestu, dok je Hamilton uspio da izvuče maksimum i pored oštećenja na bolidu i na kraju dođe do četvrte pozicije.

Podsjećamo, utrka za Veliku nagradu Španije koja se vozi u Barceloni počinje sutra u 15 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi