Sprema se mega transfer u Formuli 1: Hamiltonu nude bogatstvo

Ferrari zove Britanca

Sprema se mega transfer u Formuli 1: Hamiltonu nude bogatstvo

E. Škorić

Najveća zvijezda Formule 1, Lewis Hamilton, ima ugovor s Mercedesom do kraja godine, ali nije isključeno da promijeni ekipu.

Britanski vozač je sa Mercedesom osvojio šest od svojih sedam titula, ali mu ugovor ističe krajem godine i sve su veće glasine da bi tada mogao napustiti trenutnu ekipu.

Divlje špekulacije o Hamiltonovoj spektakularnoj promjeni iz Mercedesa u Ferrari traju već sedmicama. Kako sada prenosi engleski list Daily Mail, Scuderia želi da ponudi 38-godišnjem Britancu konkretan ugovor sa platom od oko 46 miliona eura za narednu sezonu.

Međutim, superzvijezda je nedavno nekoliko puta naglasila da želi u budućnosti voziti za Srebrne strijele i trenutno ne razmišlja o promjeni. Inače, u svojoj dugoj trkačkoj karijeri uvijek je bio javno kritičan, ali uvijek je bio lojalan svom timu.

Novac bi trebao igrati sporednu ulogu, budući da Hamilton također mnogo zarađuje u Mercedesu i nastavit će zarađivati ako ostane, čak i više. Međutim, prema pisanju lista, Hamilton je navodno u ličnom kontaktu sa moćnim šefom Ferrarija Johnom Elkannom. Amerikanac je glavni donosilac odluka u poznatom proizvođaču automobila i odgovoran je za cijelu grupu.

Hamilton je nedavno rekao u intervjuu za američku televiziju ESPN da je već zamišljao kako bi bilo "voziti u crvenom".

Oglasi

„Ali onda odem u svoj tim, u Mercedes, i to je moj dom. Sretan sam tu gdje jesam," rekao je Hamilton ranije ovog mjeseca, dodavši: "Još nisam potpisao ugovor, ali radimo na jednom".

Šef tima Toto Wolff je također nedavno naglasio da želi da nastavi raditi sa Hamiltonom.

Prema Daily Mailu, postoje dva scenarija za Hamiltonov transfer. S jedne strane, mogao bi voziti zajedno sa Charlesom Leclerc-om 2024. godine, ali s druge strane također je moguće da Hamilton i Leclerc zamijene mjesta. Shodno tome, 25-godišnji Leclerc mogao bi se pridružiti Mercedesu.

Za razliku od trenutnog ugovora, Mercedes Hamiltonu nudi produženje na dvije godine sa više od 70 miliona eura po sezoni, što je više od 25 miliuona u odnosu na trenutni.

U ugovoru mu se navodno nalazi i 10-godišnja uloga Mercedesovog ambasadora koju će početi obnašati kad se umirovi. Za nju će dobivati 25 miliona eura godišnje. Hamilton je od 2013. pa sve do prošle godine bio najplaćeniji vozač Formule 1. Lani mu je plata iznosila 50 miliona eura, pet manje od aktualnog prvaka Maxa Verstappena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti