Haos, drama i preokret: Verstappen i Norris se sudarili u finišu, pa Russell pobijedio u Austriji!

Nevjerovatan završetak utrke Formule 1

Haos, drama i preokret: Verstappen i Norris se sudarili u finišu, pa Russell pobijedio u Austriji!

Endin Čaušević

Formula 1 danas nam je donijela još jednu fantastičnu utrku i to za Veliku nagradu Austrije na kojoj je nakon velike drame i incidenta Maxa Verstappena i Landa Norrisa na kraju pobijedio George Russell u Mercedesu.

Max Verstappen briljirao je tokom cijelog vikenda na domaćoj stazi Red Bulla u Austriji i očekivalo se da će doći do pobjede u glavnoj utrci, ali na kraju incident s Norrisom sve je upropastio.

Aktuelni prvak svijeta odlično je startao ispred Norrisa i zadržao je prvu poziciju, te je u uvodna dva kruga uspio da napravi prednost preko jedne sekunde što je onemogućilo njegovom rivalu da koristi DRS.

Najveći gubitnik na startu bio je Charles Leclerc koji je startao šesti, ali nakon kontakta s Piastrijem i Perezom morao je u boks na zamjenu prednjeg krila zbog čega je utrka za vozača Ferrarija bila već izgubljena.

Verstappen je pravio veliku prednost već u prvom dijelu utrke i činilo se da će to biti još jedna rutinska pobjeda vozača Red Bulla, ali smo u samom finišu ipak dobili nevjerovatnu dramu.

Norris je uspio prvo da smanji zaostatak u odnosu na Maxa, a potom je Red Bull pogriješio prilikom odlaska u boks gdje se Verstappen zadržao dosta duže od planiranog što je McLaren vratilo u život.

Oglasi

Odmah nakon toga Norris je krenuo da rapidno smanjuje zaostatak za Maxom, te je po prvi put na utrci uspio da dođe u DRS zonu čime je počeo da vrši veliki pritisak na Verstappena.

Norris je imao nekoliko pokušaja da prestigne Verstappena, ali je vozač Red Bulla uspio nekako da se odbrani.

I potom šest krugova prije kraja dolazi do kontakta u trećoj krivini između Verstappena i Norrisa gdje je obojici pukla zadnja guma, te je bilo jasno da moraju u boks, a to je otvorilo neočekivano vrata Georgeu Russellu.

Vozač Mercedesa koji je bio daleko od Norrisa i Verstappena odjednom se našao na prvoj poziciji koju je uspio zadržati do kraja utrke i pobijediti na Red Bull Ringu što je zaista veliki poduhvat za ovaj tim.

Oglasi

Za Russella je ovo druga pobjeda u karijeri, a drugi je završio Piastri u McLarenu. Treći je bio Carlos Sainz u Ferrariju.

Na kraju Lewis Hamilton je bio četvrti dok je Verstappen koji je vodio skoro cijelu utrku na kraju završio peti. Fantastičan bio je Hulkenberg u Haasu koji je bio šesti jer je u zadnjem krugu prestigao Pereza koji je završio sedmi.

Odličan vikend Haasa zaokružio je Magnussen na osmoj poziciji, a poene u Austriji još su osvojili Daniel Ricciardo i Pierre Gasly.

Na kraju je Leclerc bio na 11. poziciji, a Norris koji je bio tragičar dana je jedini koji nije na kraju završio utrku u Austriji.

Top Komentari

user1693697888
Pa ti budi paksu max
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi