Michael Schumacher dobio ulicu u Sarajevu

Legenda Formule 1

Michael Schumacher dobio ulicu u Sarajevu · Zvanično

E. Ganibegović

Danas je i zvanično - legendarni Michael Schumacher dobio je ulicu u Sarajevu. 

A transverzala u općini Novi Grad preimenovana je u A transferzala "Michael Schumacher", zvanična je odluka Skupštine Kantona Sarajevo. 

Michael Schumacher je simpatije Bosanaca i Hercegovaca pokupio 1996. i 1997. godine kada je u organizaciji HOPE-a i UNICEF-a stigao u Sarajevo kako bi obišao u ratu ranjenu djecu u bolnici Koševo, a sve u cilju UNESCO-vog projekta skupljanja sredstava za specijalizovanu bolnicu za djecu Sarajeva koji su bili žrtve granatiranja i stradanja minama.

Legendarni vozač plaćao je liječenje i proteze bh. djeci, a kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je i sredsta za druge projekte u Sarajevu.

Osim ulice, od ranije Schumacher ima i mural u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na njegov 53. rođendan Schumacheru je urađen mural na zgradi u Aerodromskom naselju u Sarajevu gdje je svojevremeno Schumi po završetku rata posjetio sarajevske mališane.

Mural su radili umjetnici Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, a projekat je realizovan u saradnji sa Goethe institutom BiH.

Mural koji je Obojena klapa oslikala je dimenzija 10×13 metara, a korištene su boje koje pročišćavaju zrak. Zajednička želja Obojene klape i Goethe instituta BiH bila je da ovaj mural bude i svojevrstan poklon stanovnicima Sarajeva za Novu godinu.

Top Komentari

EmirEmir111
Bravo Sarajevo. I Angelina Jolie isto treba dobiti ulicu u Sarajevu.
15 1
Guti
To je moj grad,ja takvog ga znam.
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi