Newey nije oduševljen izgledom halo zaštite

Zalaže se za sigurnost, ali ova mu se jednostovano ne dopada

Newey nije oduševljen izgledom halo zaštite

E. Ganibegović

Red Bullov tehnički direktor Adrian Newey nije oduševljen halo zaštitom kokpita koja će na bolidima Formule 1 biti obavezna od sljedeće godine.

Britanac se zalaže za veću sigurnosti, ali smatra da je trebalo provesti više testova prije uvođenja halo zaštite, za koju smatra da je nespretno izvedena i estetski ružna.

"Moram priznati kako imam podijeljenja mišljenja o halo zaštiti. S jedne strane smatram da je dobra bilo koja stvar koja bolid može učiniti sigurnijim. Kada je neko uistinu teško povrijeđen ili pogine, to je strašno. Bio sam prisutan na pogrebu Justina Wilsona prije tri godine, vidjeti tugu na licima njegove porodice je bilo uažsno. Prema tome, ako halo pomaže učiniti bolide sigurnijim, to moramo pozdraviti", rekao je Newey, pa zatim dodao:

"Inžinjer u meni govori da se jednostavno čini tako nespretnom i ružnom solucijom, čini se kao da bismo trebali napraviti nešto bolje od toga."

"Mislim da je potrebno više istraživanja. Zatvoreni kokpit bi vjerovatno bio vizualno atraktivniji, ali to bi onda bilo utrkivanje bolida zatvorenih kokpita."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi