Ott Tanak slavio u Švedskoj i preuzeo lidersku poziciju
Sigurno slavlje estonskog vozača FOTO: EPA

U okviru WRC-a

Ott Tanak slavio u Švedskoj i preuzeo lidersku poziciju

S. Grebović

U drugoj ovosezonskoj utrci svjetskog rally šampionata koji je proteklog vikenda vožen u Švedskoj najbrži je bio Ott Tanak koji je ovom pobjedom zasjeo na vodeću poziciju generalnog plasmana.

Ovo je bio prvi put u karijeri mladog Estonca, barem na kratko, zasjeo na prvo mjesto ukupnog poretka zahvaljujući trijumfu sa vremenom 2:47:30.

Iza njega je ostao finski vozač Esapeka Lappi iz Citroena sa zaostatkom +53.7, dok je treće mjesto pripalo Thierryju Neuvilleu, vozaču Hyundaia sa +56,7 sekundi zaostatka. 

Vrijedi istaći da je trka vožena u uslovima ekstremne hladnoće, a temperatura je varirala između minus 12 i minus 18 celzijevih stupnjeva.

Šestorostuki prvak svijeta Sebastian Ogier koji je trijumfovao u prvoj trci ove sezone koja je vožena u Monte Carlu, jučer je zauzeo tek 32. poziciju zato što je u petak udario u snježni nanos, što ga je na kraju i koštalo boljeg plasmana.

Kao što smo rekli, Tanak je vodeći u ukupnom poretku WRC šampionata sa 47 osvojenih bodova, drugi je Neuville sa 40, dok je na trećoj poziciji Francuz Sebastien Ogier sa 31 poenom nakon dvije vožene utrke.

WRC se sada seli u Meksiko, koji će se održati od 7. do 10. marta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi