Ovo su najbolje avanture F1 bolida RB Racinga, šta li spremaju za Red Bull Showrun u Sarajevu?

Ovo su najbolje avanture F1 bolida RB Racinga, šta li spremaju za Red Bull Showrun u Sarajevu?

Endin Čaušević

Osim što su dominantni na stazama Formule 1, bolidi Red Bull Racinga se nerijetko nađu i na drugim neobičnim terenima u raznim uzbudljivim avanturama, a fanovi uvijek budu iznenađeni i impresionirani.

Prije nego što bolid Red Bull Racinga vidimo na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine, prisjetimo se nekih od najzabavnijih stvari u kojima je učestvovao u prethodnim godinama. 

Jedna od najboljih avantura F1 bolida dogodila se u Dubaiju i nastala je u sklopu proslave dvostruke titule Red Bull Racinga u sezoni 2013. godine. Tada je bolid podignut na hotel Burj Al Arab, gdje je slavni britanski F1 vozač David Coulthard priredio spektakularan show na heliodromu širokom svega 24. metra. "Zapalio" je gume, podigao dimnu zavjesu i pravio "krofne" na visini od 210 metara uz prelijep pogled na Dubai i Perzijski zaljev.

Aktuelni vozač Red Bull Racinga i trostruki šampion Formule 1 Max Verstappen, sjajno se zabavio u svojoj avanturi u snježnom Kitzbühelu. Nizozemac je vozio RB7 opremljen lancima za snijeg, a protiv sebe je u spustu niz kultnu stazu Streif imao legendarnog skijaša Aksela Lunda Svindala.

Bolid Red Bull Racinga imao je još jedan zanimljiv "okršaj", kada je odmjerio snage s ragbi timom. U kokpitu je ovog puta bio simpatični Australac Daniel Ricciardo, koji se snagom svog motora suprotstavio snazi ragbijaša. Mnogo snage na jednom mjestu i dima spaljenih Pirellijevih guma u borbi čovjeka i mašine.

Oglasi

Popularni Honey Badger definitivno neće zaboraviti svoju avanturu iz SAD-a, kada je tokom road tripa posjetio San Francisco, Dolinu spomenika i Las Vegas. Prešao je preko mosta Golden Gate, vozio se otvorenom cestom, a potom se probijao kroz saobraćaj "Grada grijeha" tokom noći, kada je njegov bolid bio opremljen posebnim svjetlima.

Mehaničari Red Bull Racinga su poznati po izuzetno brzim zamjenama guma tokom F1 utrka, a svoje vještine su stavili na test kada su isti posao pokušali obaviti u okruženju bez gravitacije. Inače, na stazi su to znali učiniti za manje od dvije sekunde, dok je cilj u neobičnim uvjetima bilo vrijeme od 20 sekundi.

Poletjeli su avionom Iljušin II-76 MDK, koji služi za obuku kosmonauta i potom se "bacili" na posao. Rezultat je, kao i uvijek, bio impresivan.

Koja je sljedeća avantura iz knjige fenomenalnih scenarija Red Bull Racinga, ostaje da se vidi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi