Preminuo Niki Lauda!

Legendarni vozač Formule 1

Preminuo Niki Lauda!

A. Čaušević

Legenda Formule 1, Niki Lauda preminuo je u 70. godini nakon nekoliko mjeseci borbe sa bolešću.

Austrijanac je osvajao F1 prvenstvo 1975. i 1977. godine kao vozač Ferrarija te 1984. godine dok je vozio bolid McLarena.

Opekotine opasne po život zadobio je 1976. godine tokom utrke za Veliku nagradu Njemačke, ali se čudesno uspio oporaviti te je šest sedmica kasnije ponovo sjeo za volan.

Lauda je imao dvije transplatacije bubrega, 1997. i 2005. godine kada su mu donori bili brat Florian, odnosno supruga Brigit

Početkom ove godine završio je u bolnici u Beču nekoliko mjeseci nakon što je imao transplataciju jetre. Tada je sa odmora iz Španije prebačen u Austriju.

Lauda, koji je dobio novu jetru u augustu prošle godine je bio neformalni direktor Mercedesa, tima koji već godinama dominira u "najbržem karavanu na svijetu."

Legendarni austrijski vozač je možda i najpoznatiji po rivalstvu sa Jamesom Huntom iz 1976. godine kada je Britanac odnio titulu sa samo jednim bodom prednosti. To rivalstvo poslužilo je sa snimanje poznatog filma Rush.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi