Rally Dakar stiže do najvećih uzbuđenja: Osmijeh na licu Nassera Al-Attiyaha
FOTO: EPA

Završeno sedam etapa

Rally Dakar stiže do najvećih uzbuđenja: Osmijeh na licu Nassera Al-Attiyaha

H. Zilić

Jedna od najprestižnijih auto moto utrka koja prema tradiciji otvara kalendarsku godinu, popularni Rally Dakar u ovogodišnjem izdanju koje se održava u Saudijskoj Arabiji stigao je do pola takmičenja. Završeno je sedam uzbudljivih etapa od 15 koliko je planirano.

Završeno je pomeutih sedam etapa u svim disciplinama, a u onoj najpopularnijoj, disciplini za automobile razloga za slavlje ima Nasser Al-Atityah.

Vozač iz Katara se nakon sedam etapa učvrstio na liderskoj poziciji sa vremenom 27:26:23.

Takmičaru iz Katara u leđa gleda Lategan iz Južne Afrike koji zaostaje 1:01:04, a trećeplasirani je Brazilac Moraes sa zaostatkom 1:11:24.

Legendanri Sebastian Loeb stigao je do pete pozicije. Loeb je za volanom Bahrain Raid Xtremea, a vodeći Al-Attiyah vozi za Toyota Gazoo Racing.

Završene su sedme etape i u ostalim disciplinama ovogodišnjeg Rally Dakara.

U konkurenciji Dakar-Trucks lider je češki predstavnik Loprais ispred dva Nizozemca Van den Brinka i Van Kasterena.

Brazilac Luppi de Oliveira nakon pola relija lider je u disciplini SSV ispred Litvanca Baciuska, dok je belgijski predstavnik de Mevbisu lider u LW Prototypeu.

Amerikanac Howes vodi u disciplini Bikes, prate ga Argentinac Benavides i Čileanac Cornejo Florimo.

Španci dominiraju ove godine u disciplini Classic, Morera je prvoplasirani na pola takmičenja, prati ga sunarodnjak Santaolalla Milla.

Francuz Giroud je vodeći u Quadsu, gdje je bilo pomjeranja pa tako iza Girouda pozicionirala su se tri Argentinca, a to su Moreno Flores, Copetti, Andujar.

Najbolji vozači današnjice odradit će osmu etapu od Ad Dawadimija do Riyadha, a onda je u ponedjeljak dan pauze, nakon čega kreću završna uzbuđenja u šest preostalih etapa.

U petak je vožena i najduža etapa od Ha'ila do Ryadha u dužini od 917.74 km, a u konkurenciji automobila u pomeutoj etapi slavio je Nasser Al- Attiyah ispred Sebastiena Loeba i Henka Lategana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.