Nedodirljivi Rovanperä u nedjelju pobijedio na reliju u Estoniji
FOTO: Red Bull

WRC

Nedodirljivi Rovanperä u nedjelju pobijedio na reliju u Estoniji

H. Zilić

Senzacionalni finski vozač dominirao u osmom kolu WRC-a i produžio vodstvo u prvenstvu. Kalle Rovanperä je u nedjelju popodne osigurao svoj treći uzastopni trijumf na reliju Estonije uz majstorsku vožnju u osmom kolu FIA Svjetskog prvenstva u reliju.

Prije dvije godine Rovanperä je postao najmlađi pobjednik relija u WRC-u na ultra brzim specijalnim etapama u ovoj zemlji. On ostavlja Estoniju sa 55 bodova prednosti na vrhu tabele šampionata nakon što ga je današnji dominantni uspjeh pomjerio još jedan korak bliže osvajanju uzastopne svjetske titule.

22-godišnji Finac i Red Bull sportista, završio je četvorodnevni meč na makadamskom putu 52,7 sekundi ispred Hyundai i20 N, svog suparnika Thierryja Neuvillea, koji je vodio nakon prve runde u petak. Zauzeo je prvo mjesto kasnije tog dana prije nego što je u subotu pokazao svoju nadmoć u devet uzastopnih najbržih vožnji.

Predviđena kiša ipak nije pokvarila zabavu u nedjeljnoj završnici gdje je Rovanperä ostao nedodirljiv, pobijedivši u sva četiri testa brzine u svojoj Toyoti GR Yaris i stekavši maksimalne Wolf Power Stage bonus bodove u tom procesu. Njegova dominacija je bila tolika da je osvojio 15 od 21 specijalne faze relija.

"Ovo je važan događaj", izjavio je, “Za šampionat je zaista važno mjesto osvajanje dobrih bodova i plan je bio upravo takav. Ovo je moj omiljeni događaj u kalendaru, tako da sam znao da moramo pogurati ovdje, i prošlo je dobro.”

Neuville je praktično priznao poraz već u subotu naveče, ali je bio u dobrom raspoloženju nakon što je uživao u jednom od najjačih brzih šljunčanih relija u karijeri. Ipak, nije mogao priuštiti da krstari do nedjelje, a njegov timski kolega Esapekka Lappi je stigao na podijum sa samo 6,8 sekundi zaostatka nakon više od 300 km takmičenja.

Lappijev rezultat označio je njegovo četvrto mjesto među prva tri za Hyundai Motorsport, koji sada zaostaje za Toyota Gazoo Racing sa 57 bodova u trci za titulu proizvođača. On i Velšanin koji je vozio Toyotu Elfyn Evans bili su u tijesnoj borbi sa samo 7,3 sekunde koje su ih dijelile na kraju.

WRC ostaje u sjevernoj Evropi na još jednom brzom makadamskom ispitu, na Secto Rally Finland sljedećeg mjeseca. Deveto kolo sezone se održava u Jyväskyläi od 3. do 6. augusta.

Snimak cjelokupnog relija u Estoniji, može se gledati besplatno na Red Bull TV.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije