Pobjednica Dakara Cristina Gutiérrez: Iz stomatološke ordinacije do trona
FOTO: Red Bull

Fenomenalan rezultat

Pobjednica Dakara Cristina Gutiérrez: Iz stomatološke ordinacije do trona

H. Zilić

Španska reli vozačica Cristina Gutiérrez ispisala je historiju Dakar Rallyja u Saudijskoj Arabiji tako što je postala prva žena u posljednje 23 godine koja je osvojila prestižnu titulu u najtežoj utrci na svijetu. U svom intervjuu je govorila o uspjehu koji će zauvijek pamtiti.

Gutiérrez je kao članica Red Bull Off-Road Junior Teama slavila u kategoriji Challenger nakon što je u posljednjoj, 12. etapi relija, nadoknadila zaostatak za Mitchom Guthriejem Jr. i stigla do titule pobjednice Dakara pokazavši nevjerovatnu odlučnost zajedno sa svojim suvozačem Pablom Morenom. Podsjetimo, prethodno je sada već davne 2001. godine pobjednica Dakara bila Jutta Kleinschmidt.

Kada se zavjesa na ovogodišnji Dakar spustila, Cristina je u intervjuu govorila o svom uspjehu, rollercoasteru emocija koje je iskusila, kao i mentalnoj snazi koja joj je pomogla u bespoštednoj borbi za pobjedu.

"Bio je to nevjerovatan trenutak. Kada sam završila utrku, pomislila sam da smo Pablo i ja obavili dobar posao osvajanjem drugog mjesta, što je dobra pozicija. Međutim, kod cilja sam vidjela jednog od naših prijatelja iz Španije, koji je rukom gestikulirao kao da govori 'vozi, vozi, vozi, možeš pobijediti'. Nakon što sam završila utrku, otišla sam u media press zonu i iznenadila se vidjevši da svi vrište i viču. Ljudi su mi govorili da sam možda pobijedila. Nisam shvatala u tom trenutku, 'možda', šta znači 'možda'...Rekli su da je Mitch stao. Osjetila sam pomiješane emocije, tugu zbog Mitcha, ali i nevjerovatnu sreću zbog ostvarenja mog sna. Kada su rezultati potvrđeni, počela sam slaviti, a novinari su mi postavili mnogo pitanja. Bio je to nevjerovatan trenutak koji nikad neću zaboraviti", izjavila je Gutiérrez.

Otkrila je na koga je posebno mislila dok je slavila pobjedu.

"To je cijela moja porodica, sva djeca u bolnici u Burgosu. Kad god se takmičim, mislim na njih.Također, mislila sam na Carlesa Falcóna, španskog vozača koji je preminuo tokom Dakara. Pobjeda je za sve njih", rekla je sjajna Španjolka.

Oglasi

Do intervjua nikog nije pozvala, ali je primila brojne poruke.

"Nisam još nikog pozvala, mislim da će to biti neko iz moje porodice. Čitam poruke, u nekim piše da je Mirch stao, da ću možda pobijediti. Prvo ću razgovarati s porodicom", dodala je Cristina.

Iako je riječ o iscrpljujućoj utrci, u dolazak na cilj nije sumnjala.

"Svaka etapa je bila naporna, posebno ona maratonska s vožnjom od 48 sati preko dina. Bilo je nevjerovatno teško, ali smo pobijedili. Osjećala sam se dobro u automobilu, a naš tim nas je podržavao. To je bilo i najvažnije, jer kad osjetite da imate podršku, možete biti jači i odlučniji u vožnji", istakla je pobjednica Dakara.

Njena mentalna snaga veliki je faktor u ostvarenju historijskog uspjeha.

"Ne znam da li sam mentalno jača od ostalih, ali ono što znam jeste da sam neko ko se bori do kraja. Ušla sam u ovaj svijet veoma mlada i trudila sam se da dođem na Dakar. Borila sam se za ovaj sport i sponzora tokom karijere. Od prvih dana karijere do mog prvog Dakara, cilj mi je bio da dođem do kraja nakon velikog broja sati provedenih u automobilu. Borila sam se do kraja, sve vrijeme. Na ovom Dakaru sam učinila isto. Davala sam sve od sebe svakog dana, bez obzira šta se dogodilo iza ili ispred mene. Vozila sam svoju utrku i učinila sve za pobjedu", iskrena je bila Cristina.

Iako su iza nje naporan reli i historijski uspjeh, ona nema vremena za odmor. S obzirom na to da je stomatolog, čekaju je obaveze u ordinaciji.

"Razmišljala sam o odmoru, ali čini se da nemam vremena za to. Moram raditi u svojoj stomatološkoj klinici jer me pacijenti čekaju već mjesec dana. Nakon toga slijede intervjui i brojne druge obaveze", Gutiérrez.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi