Kraj čekanju: Prvaci Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2023. bit će okrunjeni na Novom Zelandu
FOTO: Red Bull

Finale Svjetske serije Red Bull Cliff Diving

Kraj čekanju: Prvaci Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2023. bit će okrunjeni na Novom Zelandu

H. Zilić

Prošlo je 20 sedmica od iznenađujućih pobjeda Kanađanke Molly Carlson i Španjolca Carlosa Gimena u Mostaru, a borba za trofej Kralja Kahekilija, nagrade za sveukupnog pobjednika, došla je do finala. Dok bi Iffland mogla osvojiti trofej u ženskoj disciplini rekordni sedmi put zaredom, u muškoj disciplini imat ćemo novog prvaka po prvi put od 2017. godine.

Šesta i posljednja stanica sezone 2023. Red Bull Cliff Divinga, završnica je uzbudljivih nekoliko mjeseci prepunih rekordnih performansi i odvažnih skokova, a ujedno je prvi dolazak svjetske skakačke elite na Novi Zeland.

Podsjećamo, dugo iščekivano finale Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2023., koje je prvobitno bilo zakazano za 19. novembar, pomaknuto je za nedjelju, 28. januar 2024., zbog problema sa kvalitetom vode u luci Waitematā.

U muškoj konkurenciji borba za naslov se nastavlja sve do posljednje stanice. Po prvi put u pet sezona bit će okrunjen potpuno novi prvak Svjetske serije za muškarce. Rumunski skakač u vodu Constantin Popovici vodi u poretku sa 133 boda ispred britanca Aidana Heslopa.

Uz Carlosa Gimena koji je ostvario spektakularnu pobjedu u Mostaru, te je na trećem mjestu u ukupnom poretku Svjetske serije, i Heslopovu sposobnost da savlada velike stepene težine u svojim skokovima, Popoviciju neće ići glatko u njegovom posljednjem pokušaju za trofej kralja Kahekilija 2023.

U ženskoj konkurenciji, Molly Carlson i Rhiannan Iffland dvije su prve skakačice u konkurenciji za trofej King Kahekili, s rastućim samopouzdanjem Kanađanke koja predstavlja opipljivu prijetnju za prvo mjesto na podiju. Carlson je bila jedina skakačica u vodu koja je ove sezone uzdrmala dominantnu dosljednost Australke u Svjetskoj seriji, uzevši pobjedu na posljednjoj stanici, u Mostaru, prekinuvši Ifflandin pobjednički niz koji je trajao dvije sezone.

Sposobnost 32-godišnje aktualne prvakinje da uvijek iznova izvodi snažne i precizne izvedbe pod pritiskom mogla bi ipak učiniti da osigura svoj 7. trofej King Kahekili. Međutim, kako se pokazalo u Mostaru - nije gotovo „dok ne bude gotovo“. Carlson je dokazala da i ona može pronaći hrabrost, smirenost i dosljednost kad je najpotrebnije, a preostaje joj još jedna, posljednja prilika.

Osim naslova pobjednika sezone, u Wynyard Quarteru u Aucklandu, odlučit će se i koji se sportisti kvalificiraju za sljedeću sezonu. Kod žena se za preostala dva mjesta bore tri skakačice, Australka Xantheia Pennisi, te Amerikanke Ellie Smart i Meili Carpenter.

U muškoj konkurenciji, očekuje se da će Gimeno, španjolska zvijezda u usponu godine, i Rumun Catalin Preda upotpuniti polje izravno kvalificiranih sportaša. Uz još četiri mjesta za Svjetsku seriju Red Bull Cliff Diving 2024. dodijeljena na temelju Svjetske ljestvice 2023., ljubitelji skokova iz Južne Amerike, bit će oduševljeni kada čuju da su i Kolumbijka Maria Paula Quintero i prvak Svjetske serije 2017. Jonathan Paredes iz Meksira dobili priliku da se ponovno kvalificiraju za stalno mjesto.

Budući da će rekordni prvak Svjetske serije Gary Hunt iz Francuske napustiti svoje mjesto u korist svoje olimpijske kampanje, devetoplasirani muškarac sa Svjetske ljestvice sada će ući u stalnu postavu. Potpuni sastav za 15. sezonu bit će objavljen odmah nakon skokova u luci Waitemata na Novom Zelandu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi