Zanimljive priče iza kulisa Dakara: Rivalstva, prijateljstva i borba s prirodom

Zanimljive priče iza kulisa Dakara: Rivalstva, prijateljstva i borba s prirodom

E. Čaušević

Najteži reli na svijetu, Dakar Rally, proteklih dana se vozio u Saudijskoj Arabiji, a serijal pod nazivom "In the Dust" nudi intiman pogled iza kulisa otkrivajući dosad neispričane priče i avanturistički duh legendarne utrke

Riječ je o studijskom chat showu u kojem je Dakar Rally predstavljen publici kao nešto mnogo veće i šire od same utrke. Serijal otkriva ljudsku stranu Dakara, dok učesnici u iskrenim razgovorima dijele svoje poglede na reli, pričaju o izazovima i trijumfima, prijateljstvima i rivalstvima, a sve to usred prekrasnih pejzaža Saudijske Arabije.

Gosti prve epizode showa "In the Dust" bili su šampioni Dakara Toby Price i Sam Sunderland. Oni se poznaju deset godina i tokom relija dijele isti kamper. Njihovo prijateljstvo je dio onoga što zapravo čini Dakar, uz takmičarski duh i međusobno poštovanje.

Dinamika Dakara se razlikuje u odnosu na druge utrke, jer izazov prije svega leži u borbi protiv nemilosrdnih sila prirode.

"Tvoje najbolje vrijeme protiv pustinje i njegovo najbolje vrijeme protiv pustinje", objasnio je Sunderland na svoj način.

Oglasi

"Sigurno je da obojica želimo pobijediti, a ako dobijemo šansu za to, iskoristit ćemo je najbolje što možemo. Međutim, kad uđemo u kamper, stvari su drugačije. Savršen primjer je 2019. godina, slomio sam skočni zglob nakon četiri dana i htio sam otići kući, no Sam me je natjerao da izađem i nastavim. Uvijek podržavamo jedan drugog, a iako vozimo za dva različita brenda, obojica smo Red Bull i borimo se da dođemo do cilja", kazao je Price.

Druga epizoda donosi priču o rivalstvu, ali i ogromnom prijateljstvu "kraljeva pustinje", Carlosa Sainza i Nassera Al-Attiyaha.

"Dugo smo dobri prijatelji, bili smo timske kolege u Volkswagenu i mnogo puta smo se borili za titule na Dakaru", riječi su legendarnog Španca.

Oglasi

Nasseru se ostvario san da se utrkuje sa Sainzom 2010. godine kada su udružili snage u Volkswagenu. Taj savez je označio početak uzbudljivog rivalstva.

"Nisam imao šta izgubiti. Pomislio sam, ako pobijedim svog idola, to će biti nešto ogromno. Ako ga ne pobijedim, to neće biti problem jer ću završiti drugi", prisjetio se Al-Attiyah.

Te godine je Carlos osigurao titulu na Dakaru.

U trećoj epizodi svoju priču pričaju braća Kevin i Luciano Benavides, koji voze za rivalske timove KTM i Husqvarnu. Kevin ima dvije pobjede na Dakaru, dok je Luciano na ovogodišnji reli stigao kao Rally Raid šampion.

Oglasi

Braća su ultra takmičarski nastrojena, zajedno treniraju u teretani, na motociklima i na stazi, a takmiče se čak i tokom ručka. Međutim, veoma su bliski pa i svađe vrlo brzo zaboravljaju.

"Ovo je najbolja utrka na svijetu zbog avanture, adrenalina i osjećaja slobode u pustinji. Svaki put kad stignete na cilj, želite se vratiti i ponovo startati", kazao je Kevin.

Braća su govorila i o opasnostima koje nosi Dakar, uključujući nesreću koju je Luciano doživio upravo na ovom reliju 2018. godine, a pitanja su im postavili i dobro poznati motociklisti, braća Marc i Álex Márquez.

Četvrta epizoda u prvi plan stavlja mentalnu i fizičku snagu potrebnu za brutalno i iscrpljujuće putovanje od ukupno 9.000 kilometara, koji čine kompletan Dakar Rally. Gosti su bili Seth Quintero, Daniel Sanders i Dania Akeel.

Oglasi

U petoj epizodi svoja iskustva prenose španska vozačica iz klase Challenger, Cristina Gutiérrez Herrero, kao i austrijski rookie motociklist Tobias Ebster. Poseban akcent je na iscrpljujućoj 48-satnoj Chrono etapi dugoj 549 kilometara za automobile i 626 kilometara za motocikle. Međutim, izazov nije samo u prelasku pomenutih udaljenosti, jer ova etapa predstavlja pravi test izdržljivosti u srcu surove pustinje Empty Quarter. Cristina je između ostalog govorila o mukama onih koji su zapeli na dinama, kao i svojim strategijama da izbjegne slične probleme.

Šesta epizoda otkriva "tajne navigacije" tokom Dakar Rallyja, gdje svaki uspon i pad terena krije navigacijsku zagonetku, a upravo tu je uloga suvozača ključna. Oni moraju biti precizni, ali i znati predvidjeti ono što je ispred vozila. Prelazak puta od tačke A do tačke B je ogroman izazov te zahtijeva više od oslanjanja na modernu tehnologiju. O tome govore vozač Lucas Moraes i njegov suvozač Armand Monleón u društvu legende navigacije Mathieua Baumela te majstora putnih knjiga Jordija Viladomsa. 

Sedma epizoda je posvećena onima koji rade "iza scene", neopjevanim herojima koji omogućavaju održavanje Dakara. Prilika je to za upoznavanje nekih od onih koji se brinu da 3.000 ljudi uspješno pređe dug put preko zahtjevnih terena, od medicinskog osoblja, preko mehaničara, tehničara i osoblja za catering pa do medijskih ekipa. Oni su “kičma” Dakara.

Osma epizoda, ujedno i posljednja u serijalu, prikazuje suštinu Dakar Rallyja kao nevjerovatnog putovanja te otkriva neobične priče koje su se odvijale u pustinji.

Epizode serijala "In the Dust" dostupne su na Red Bull TV.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi