Vozači Formule 1 i MotoGP-a odmjerili snage u kartingu
FOTO: Red Bull

Tsunoda i Nakagami

Vozači Formule 1 i MotoGP-a odmjerili snage u kartingu

H. Zilić

Yuki Tsunoda, vozač F1 tima Scuderia AlphaTauri, prošlog vikenda je bio na MotoGP trci u Misanu, kao gost Takaakija Nakagamija, vozača ekipe LCR Honda IDEMITSU. Tsunoda se na trci družio sa zvijezdama MotoGP-a, uključujući Marca Marqueza, a sa svojim zemljakom je imao i karting dvoboj.

Iako su odrastali međusobno udaljeni par sati vožnje u regiji Tokija, Tsunoda i Nakagami su se prvi put susreli ove sedmice. No, zajedničko im je to što su se obojica kao vrlo mladi preselili u Italiju, slijedeći snove o uspjehu u motosportu.

Susret dvojice Japanaca desio se na trci MotoGP Svjetskog prvenstva u Misanu (svega sat vožnje udaljenom od Tsunodinog doma u Faenzi), koja se vozila u pauzi F1 prvenstva između VN Italije i Rusije.

U danima prije MotoGP trke, našli su se u Tsunodinoj kući, a zatim je vozač Formule 1 poveo Nakagamija u obilazak fabrike AlphaTauri tima i svog zemljaka uveo u svoj svijet četvorotočkaša. Zatim su otišli do staze za karting, gdje je Tsunoda izazvao Nakagamija na trku jedan-na-jedan.

Nakon karting dvoboja, oduševljeni Tsunoda je hvalio Nakagamijevo vozačko umijeće te iskazao svoje divljenje prema MotoGP-u:

„Taka je odradio sjajan posao, vozi dobro i impresionirao me. Posljednja trka od 12 krugova bila je napeta i imali smo dosta ludih duela. Radujem se MotoGP trci, bit će mi prva. Način na koji voze je potpuno nevjerovatan, naročito pri brzinama preko 350 km/h na motociklu. Jedva čekam da ih vidim!“

Oglasi

Nakagami je bio uzbuđen pred trku, naročito jer se okušao protiv vozača Formule 1.

„Bilo je jako zabavno, jer dugo nisam vozio karting, a posebno jer sam vozio sa profesionalnim F1 vozačem. Trka ovog vikenda je važna, jer ovo je domaći teren za moj tim. Ja takođe volim stazu Misano, imam lijepe uspomene sa nje, tako da se nadam dobrom vikendu“, rekao je Nakagami.

Na utrci u nedjelju, Tsunoda je iz Nakagamijevog boksa gledao sunarodnjakovu trku, a prije trke je imao priliku i da popriča sa šestostrukim MotoGP svjetskim prvakom, Špancem Marcom Marquezom.

MotoGP trka u Misanu bila je 14. od ukupno 18 u sezoni 2021. Nakagami je završio na 10. mjestu i sada zauzima 12. poziciju u ukupnom poretku. Svega 17 bodova ga dijeli od ulaska u prvih 10, a na toj poziciji trenutno se nalazi vozač Red Bull KTM Factory Racinga, Portugalac Miguel Oliveira.

Ove godine je 21-godišnji Tsunoda postao prvi japanski vozač koji je na debiju osvojio bodove, te je sa Scuderiom AlphaTauri produžio saradnju i za sezonu 2022. Njegov naredni izlazak na stazu bit će ovog vikenda na VN Rusije u Sočiju, na 15. od ukupno 22 trke u ovoj sezoni Formule 1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije