Red Bull i Ferrari zadaju težak udarac Mercedesu

Nisu sjedili skrštenih ruku

Red Bull i Ferrari zadaju težak udarac Mercedesu

A. Čaušević

Red Bullu i Ferrari sumnjaju u potpunu legalnost Mercedesovog bolida, posebno nakon utrke na stazi Silverstone.

Od VN Velike Britanije Red Bull sumnja na način na koji Mercedes dolazi do ubrzanja počeo praviti razliku u odnosu na Hondu.

U ranijim utrkama prednost na dijelovima staze koji si prolaze punim gasom bila je na strani Red Bulla, ali se to promijenio od utrke na stazi Silverstone. U sve se uključio i Ferrari.

Njemački Auto Motor und Sport navodi da Red Bull i Ferrari već znaju tajnu Mercedesovog stvaranja predsnoti na početku prvaca u fazi ubrzanja.

Sumnji je to šta se dešava sa hladnim zrakom koji uđe u motor. Mercedes prema tvrdnjama Red Bulla i Ferrarija uspjeva da odvoji hladni zrak od toplog. Usmjeri ga između hladnjaka i pelnuma i tako dobije 20 KS na snazi.

U ovom ništa nije nelegalno, ali se postavlja gdje se nalaze senzori u plenumu koji mjere temperaturu zraka. Red Bull sumnja da je senzor na mjestu koje osigurava da je temperatura uvijek u skladu sa dozvoljenom.

Ukoliko FIA odluči u korist Red Bulla sve to bi moglo utjecati na performanse Mercedesa u uzbudljivoj sezoni. Problematika bi trebala biti otklonjena u naredne dvije do tri trke.

Promo

Top Komentari

Mirsad1705
Autora ovog članka Čauševića vratiti u osnovnu školu da malo izbrusi pisanje. Tekst prepun grešaka, fali slova....
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi