Šesta ovosezonska pobjeda za Lewisa Hamiltona

Britanac korača ka odbrani titule

Šesta ovosezonska pobjeda za Lewisa Hamiltona

Britanski vozač Lewis Hamilton ostvario je danas novu pobjedu u ovoj sezoni Formule 1. 

Hamilton je na trci za Veliku nagradu Francuske ostvario jednu od lakših pobjeda u karijeri obzirom da je vodio od početka do kraja.

Na drugoj poziciji je završio njego timski kolega Valtterri Bottas koji je na taj način potvrdio dominaciju Mercedesa koja je ove sezone možda i najveća ikad.

Treći je završio vozač Ferrarija Charles Leclerc, dok je njegov timski kolega Sebastian Vettel danas bio tek peti. Između njih na četvrtom mjestu završio je Max Verstappen.

Ovo je za Hamiltona bila već šesta pobjeda ove sezone i čak 79. u karijeri čime se dodatno približio Michaelu Schumacheru. Slavni Nijemac drži svjetski rekord jer je u karijeri ostvario 91 pobjedu.

Inače, po svemu viđenom, Hamilton će ove sezone imati priliku da obori i rekord po broju pobjeda u sezoni. Za sada rekord drže Schumacher i Vettel koji su 2004. i 2013. godine bilježili po 13 pobjeda u sezoni. Do kraja šampionata je ostalo još 13 trka, a Hamiltonu će za rekord trebati osam pobjeda.

Inače, Britanac je naravno još uvijek lider u ukupnom poretku vozača, a iza njega je timski kolega Bottas.

Naredna trka vozi se u Austriji za sedam dana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi