Sezona Formule 1 sve luđa i luđa: Haos u Mugellu, tri starta i pobjeda sjajnog Hamiltona

Samo 12 vozača završilo utrku

Sezona Formule 1 sve luđa i luđa: Haos u Mugellu, tri starta i pobjeda sjajnog Hamiltona

Endin Čaušević

Ljubitelji Formule 1 danas su mogli da uživaju u fantastičnoj utrci za Veliku nagradu Italije u Mugellu na kojoj je očekivano slavio Lewis Hamilton.

Međutim, ova utrka nam je danas ponudila bezbroj uzbuđenja, a dovoljno je reći da smo gledali čak tri starta. U dva navrata utrka je prekidana zbog sudara, a na kraju je samo 12 vozača uspjelo da prođe kroz cilj.

Već u prvom krugu vidjeli smo haos na stazi. Na startu je loš bio Hamilton što je iskoristio Bottas koji je preuzeo vodstvo, ali je na stazu moralo sigurnosno vozilo nakon što je Verstappen izletio sa staze i nije mogao da nastavi utrku.

Nakon što je sigurnosno vozilo izašlo u sedmom krugu smo gledali "leteći start" koji je izazvao pravi haos. Magnussen je napravio ogromnu grešku jer je usporio, a u njega se zabio Giovinazzi. Deblji kraj izvukli su još Sainz, Latifi, Gasly i Ocon i oni nisu mogli da nastave utrku.

Odlučeno je da se prekine utrka, te su bolidi otišli u boks dok se staza nije očistila. Na drugom startu Hamilton je vratio prvo mjesto i išao ka sigurnom kraju, ali deset krugova pred kraj ponovo crvena zastava i prekid utrke jer je Stroll izletio sa staze.

Nakon trećeg starta Hamilton je zadržao prednost, a na drugu poziciju probio se Ricciardo. No, Bottas je brzo uspio da ga prestigne, a to je uradio i Albon koji je došao na treće mjesto.

Albon je pokušao do kraja utrke da stigne Bottasa, no nije uspio. Hamilton je očekivano ponovo slavio i pokazao dominaciju, a drugo mjesto pripalo je njegovom timskom kolegi Bottasu. Na trećem je bio Albon, dok je Ricciardo završio četvrti što je za njega sigurno veliko razočarenje.

Peti je bio Perez iz Racing Pointa, a u TOP 10 bili su još Norris, Kvyat, Leclerc, Vettel i Raikkonen. Bez bodova danas su samo ostali Russell i Grosejan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi