Sjajni Lewis Hamilton pretekao Sebastiana Vettela

Britanac slavio u Monzi

Sjajni Lewis Hamilton pretekao Sebastiana Vettela

Vozač Mercedesa i trostruki prvak svijeta Lewis Hamilton ostvario je danas drugu vezanu pobjedu i prestigao je Sebastiana Vettela u poretku vozača.

Vikend u Monzi je bio veoma čudan. Prvo su u petak dominirali vozači Mercedesa, da bi u subotu jaka kiša poremetila planove mnogima. U trećem treningu samo je sedam vozača postavilo vrijeme, a među njima nisu bili vozači Ferrarija i Mercedesa. Kada su došle kvalifikacije, kiša je ponovo pravila probleme te se čekalo sat i pol na start kvalifikacija. Ipak, i u takvim uslovima najbolje se snašao Hamilton koji je ostvario pol poziciju. Vozači Ferrarija Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen završili su tek na 5. i 6. mjestu. 

To se i osjetilo u trci. Hamilton je u prvu krivinu ušao kao lider i već tada je barem 80 posto bilo sigurno da će ostvariti pobjedu. Vettelu je trebalo malo vremena da se domogne treće pozicije, a kada se tu našao, Hamilton je već bio na devet sekundi ispred njega. Tokom trke najzanimljivija je bila bitka za četvrto mjesto koju je na kraju dobio Ricciardo protiv veoma lošeg Kimija Raikkonena. Finac je još jednom potvrdio sumnje mnogih koji smatraju da mu Ferrari nije trebao produžiti ugovor jer vozi veoma loše posljednjih mjeseci. Danas ga je Ricciardo 10-ak krugova prije kraja pretekao kao da ga i nije bilo na stazi. Ruku na srce, Ricciardo je vozio sjajnu trku i vjerovatno je na kraju vozač dana. 

Na drugoj poziciji na kraju je završio Hamiltonov timski kolega Valtteri Bottas, a mjesto na postolju kompletirao je Vettel. Ricciardo je bio četvrti, a Raikkonen tek peti. 

U ukupnom portetku vozača prvi je Hamilton sa 238 bodova, a Vettel sada zaostaje tri boda. Treći je Bottas, a četvrti Ricciardo. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi