Svijet Formule 1 se oprašta od šampiona Nikija Laude

Preminuo u 71. godini života

Svijet Formule 1 se oprašta od šampiona Nikija Laude

E. Čaušević

Legendarni vozač Formule 1, Niki Lauda, preminuo je u 71. godini života nakon teške bolesti.

Lauda je prije devet mjeseci imao transplataciju plućnog krila, ali se nije uspio oporaviti. Nekoliko mjeseci boravio je u bolnici i ljekari su mu dali do znanja da mu zdravlje nije baš najbolje.

Legendarni austrijski vozač Formule 1 preminuo je u krugu svoje porodice koja je sinoć saopštila tužne vijesti. Ovaj trostruki prvak je imao nevjerovatnu karijeru i ostati će upamćen kao jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena.

Lauda je 1976. godine doživio tešku nesreću na utrci za Veliku nagradu Njemačke kada mu se zapalio bolid, a on je dobio opekline trećeg stepana na licu, te je dim već tada oštetio njegova pluća.

Čak su se tada mnogi oprostili od njega jer su ljekari tvrdili da mu nema spasa, ali se onda desilo čudo i Lauda je samo 40 dana kasnije ponovo bio u svom bolidu.

Nakon tužnih vijesti oglasili su se mnogi vozači Formule 1 koji su obilježili ovaj sport, ali i ekipe. Među prvima to su bili Ferrari i McLaren za koji je Lauda vozio sa dosta uspjeha.

"Ovo je veoma dužan dan za Formulu 1. Ferrarijeva porodica je s dosta duge primila vijesti o smrti svog člana i prijatelja Nikija Laude. Trostruki prvak ovog sporta, a s našim timom je osvojio dvije od te tri titule. Uvijek ćeš ostati u našim srcima", poručili su iz Ferrarija.

"Svi u McLarenu su duboko potreseni kada smo čuli da je preminuo naš Niki. Naš prijatelj, kolega i prvak u F1. Uvijek će ostati u našim srcima i upisan u historiji našeg tima i ovog sporta. Počivaj u miru", saopštio je McLaren.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi