Tsunoda i Verstappen odmjerili snage u mega truck izazovu, vozili u rudniku Erzberg

Japanac bolji od Nizozemca

Tsunoda i Verstappen odmjerili snage u mega truck izazovu, vozili u rudniku Erzberg

E. Čaušević

Aktuelni šampion Formule 1, vozač Oracle Red Bull Racinga Max Verstappen i vozač AlphaTaurija Yuki Tsunoda, napravili su sjajan uvod u trkački vikend na Red Bull Ringu u Austriji.

Max i Yuki su se opustili i zabavili prije utrke u Spielbergu vozeći mega truck vozila na off-road stazi u austrijskom rudniku Erzberg. Njihov dvoboj je dio poznatog takmičenja (Un)Serious Race Series u kojem se vozači iz timova Scuderia AlphaTauri i Oracle Red Bull Racing suočavaju s neočekivanim situacijama na različitim lokacijama i međusobno se takmiče. Oni zapravo mijenjaju svoje F1 bolide različitim vozilima, a u Erzbergu su se našli za upravljačima mega truck vozila. Riječ je o ogromnim vozilima dugim pet i visokim dva metra, koja razvijaju 500 KS. 

Tsunoda je prethodno u maju, u sedmici kada je vožena utrka u Miamiju, pobijedio rezervnog vozača Oracle Red Bull Racinga Daniela Ricciarda u vožnji minijaturnih glisera, a sada se "obračunao" s Verstappenom na drugačijem terenu.

Naime, utrka je održana u aktivnom rudniku Erzberg poznatom kao "Željezni div" i to po stazi koja je predstavljala "čudnu" interpretaciju Red Bull Ringa s tri ključna dijela, a to su The Car Yard, The Swimming Pool i The Big Drift.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Verstappen, koji je poznat po svojim konstantnim performansama u aktuelnoj sezoni Formule 1 u koju je ušao kao dvostruki šampion, odlično je odvezao kvalifikacijski krug te je osvojio pole position s tri sekunde prednosti ispred Tsunode. Međutim, u utrci je Yuki doslovno "poletio" s druge pozicije, preuzeo vodstvo u prvom krugu i više se nije osvrtao. S druge strane, Maxa je napustila sreća jer je njegovo vozilo imalo problema, zbog čega nije mogao parirati Japancu.

"Max je imao nevjerovatan krug u kvalifikacijama, bio je tri sekunde ispred mene. To me je 'probudilo' i pomislio sam, OK, možda moram još više pritisnuti gas. Dobro sam startao i iskoristio momentum do kraja. Nažalost, on je imao problema, zapravo, nasuo sam malo vode u njegov motor, ali nemojte nikome reći. Ta strategija je uspjela, želio sam odbraniti svoje prvo mjesto iz prve utrke s Danielom", izjavio je Yuki govoreći o svojoj "strategiji".

Opis nije dostupan.

"Nikad nisam vozio pravi off-road. Ranije sam vozio reli automobil svog oca, no to je bilo više po asfaltu. U kvalifikacijskom krugu sam želio samo da 'preživim'. Rado prihvatamo ovakve izazove, a ovo je bila još jedna avantura na našoj listi koja postaje sve duža", rekao je Verstappen misleći na prethodne avanture među kojima su Swamp Buggies, Reverse Racing i Caravan Racing.

Sada se Tsunoda i Verstappen, zajedno sa svojim kolegama Nyckom de Vriesom i Sergiom Perezom, pripremaju za trkački vikend Formule 1, koji se vozi na stazi Red Bull Ring u Austriji.

Oglasi

"Utrke u Austriji su bile dobre za nas, a staza ima unikatan šarm. Velika preglednost s tribina stvara izvanrednu atmosferu", istakao je Max.

Tsunoda također nosi lijepe uspomene i s optimizmom dočekuje utrku.

"Imao sam dobre vožnje na Red Bull Ringu, čak sam uspio osvojiti bodove u svojoj debitantskoj utrci. Nadam se da će mi ova zabava u Erzbergu dati poticaj za Veliku nagradu Austrije", dodao je Yuki.

(Un)Serious Race Series takmičenje će se nastaviti nešto kasnije ove sezone. Tsunoda i njegov tim AlphaTauri imaju dvije vezane pobjede, dok je Oracle Red Bull Racing, za razliku od Formule 1, ovog puta lovac, a ne lovina.

Utrku između Tsunode i Verstapenna pogledajte na zvaničnom Red Bull YouTube kanalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi