Verstappenu oduzeta pol pozicija!

Kažnjen sa tri mjesta

Verstappenu oduzeta pol pozicija!

A. Čaušević

Max Verstappen neće startati sa prve pozicije na utrci za Veliku nagradu Meksika koja se vozi večeras. 

Nizozemac je ostvario najbolje vrijeme u kvalifikacijama, ali je kažnjen sa tri pozicije jer nije uspio nakon žutih zastava u posljednjem zavoju nakon udesa Valtterija Bottasa.

Vozač Red Bulla je dva sata nakon završenih kvalifikacija pozvan na saslušanje kod sudije poslije čega je uslijedila kazna.

"Vozač bolida 33 (Verstappen) priznao je da je bio svjestan da je bolid 77 (Valtteri Bottas) izletio i da je vidio bolid lijevo od staze, ali nije bio svjestan mahane žute zastave. Također je priznao da nije smanjio brzinu u žutom sektoru.

"Sudijesu iz kadra snimke s bolida zaključili kako je mahana žuta zastava bila jasno vidljiva i izvješena dovoljno jasno. Prethodni vozač (bolid 5 – Sebastian Vettel, op.a.) značajno je smanjio brzinu kao što pravila nalažu."

"Uzevši u obzir sve dostupne dokaze i izjavu vozača, suci nalažu pad od tri mjesta na gridu na vozačevoj idućoj utrci i dva kaznena boda", navedeno je u odluci sudija.

Ovo znači da će prve dvije pozicije pripasti vozačima Ferrarija Charlesu Leclercu i Sebastianu Vettelu, dok će Leiws Hamilton startati treći.

Utrka počinje u 20:10 po centralnoevropskom vremenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi