Historijska pobjeda Sainza na Dakaru u električnom Audiju RS Q e-tron, slavila i Cristina Gutiérrez

46. izdanje najteže utrke na svijetu

Historijska pobjeda Sainza na Dakaru u električnom Audiju RS Q e-tron, slavila i Cristina Gutiérrez

S. Mlaćo

Dvanaestom etapom voženom u petak, 19. januara okončano je 46. izdanje najteže utrke na svijetu, Dakar relija. Nakon prvog dijela relija voženog prošle sedmice uslijedio je dan odmora u subotu, a potom su učesnici u nedjelju nastavili svoje dugo putovanje, koje je u petak zvanično završeno. Španac Carlos Sainz je ispisao historiju tako što je u Ultimate klasi pobijedio vozeći električni Audi RS Q e-tron, dok je Cristina Gutiérrez trijumfom u Challenger klasi postala druga pobjednica u historiji Dakara.

U petak 19. januara vožena je 12. i ujedno posljednja etapa 46. izdanja Dakar Rallyja, koji je obilježen historijskom pobjedom automobila s električnim pogonom. Španac Carlos Sainz je u svom Audiju RS Q e-tron na putu do cilja i osvajanja svoje četvrte šampionske titule prešao više od 5.000 kilometara preko opasnih dina, planina i kanjona u Saudijskoj Arabiji. Šezdesetjednogodišnji Sainz i njegov suvozač Lucas Cruz su demonstrirali kada treba težiti brzini, a kada je potrebno promijeniti strategiju.

"Kad radite naporno i vjerujete u sebe, kada imate dobar tim i dobre ljude, rad će se uvijek isplatiti. Ovaj automobil je zaista poseban, želim uživati u pobjedi", izjavio je Sainz.

Francuz Sébastien Loeb završio je ovogodišnji Dakar na trećem mjestu u ukupnom poretku klase Ultimate, dok je Belgijanac Guillaume de Mévius u svojoj Toyoti Hilux Overdrive, zajedno sa suvozačem Xavierom Panserijem, osvojio drugo mjesto. Bio je to njihov prvi zajednički reli. Prije 20 godina se De Méviusov otac Gregoire utrkivao sa Sainzom, tako da je 29-godišnji Guillaume nastavio porodičnu tradiciju. De Mévius je postao prvi vozač mlađi od 30 godina, koji je završio na podijumu klase Ultimate otkako je Dakar Rally napustio Afriku.

Oglasi

"Uvijek smo sanjali o tome, no to ipak nije bio cilj na početku utrke. Osjećaj je nevjerovatan", rekao je Belgijanac.

Klasa Challenger je pružila najviše drame tokom posljednje dionice duge 175 kilometara oko bivaka Yanbu. Španjolka Cristina Gutiérrez i njen suvozač Pablo Moreno su u svom Taurus T3 Maxu započeli dan sa zaostatkom od 25 minuta za liderom, ali su uspjeli prestići Amerikanca Mitcha Guthrieja Jr. Cristina je tako osvojila svoju prvu titulu na Dakaru s prednošću od 36 minuta i 46 sekundi. Litvanac Rokas Baciuška je reli završio kao treći. Španjolka je također postala prva žena koja je pobijedila na Dakaru od Jutte Kleinschmidt 2001. godine. Guthrie Jr. i njegov suvozač Kellon Walch su zbog problema dva puta stali tokom posljednje etape, što ih je skupo koštalo.

"Uvijek se pokušavam boriti do kraja. Nismo znali šta se dogodilo sve do posljednjih kilometara. Mnogo smo 'pritiskali' tokom ove etape jer sam znala da je 25 minuta puno, no ako se nešto dogodi, nikad se ne zna", rekla je Gutiérrez.

Branioc titule u klasi motocikala, Kevin Benavides, hrabro je pokušao smanjiti zaostatak za Rickyjem Brabecom, a pobjeda na 12. etapi, njegova treća na ovogodišnjem Dakaru, omogućila mu je da završi na četvrtom mjestu ukupnog poretka. Njegov kolega iz Red Bull KTM Factory Racinga, Toby Price, našao se na petom mjestu.

"Bio je ovo zaista težak Dakar s dugim i napornim etapama. Mnogo sati smo proveli na motociklima svakog dana", kazao je Kevin.

Njegov mlađi brat Luciano je osigurao impresivno sedmo mjesto, a u top 10 su Dakar završili i Australac Daniel Sanders te Slovak Štefan Svitko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti