Fabio Wibmer se spustio biciklom niz legendarnu stazu Streif, dostigao brzinu od 107 km/h

Fabio Wibmer se spustio biciklom niz legendarnu stazu Streif, dostigao brzinu od 107 km/h

E. Čaušević

YouTube zvijezda i poznati austrijski brdski biciklist, Fabio Wibmer, uhvatio se u koštac s izazovnim padinama legendarne staze Streif u Kitzbühelu u Austriji, gdje je pokazao svoje vještine i odvažnost te pomjerio granice onoga što je moguće ostvariti na dva točka.

Wibmer je rođen u Istočnom Tirolu, a svoj dugo sanjani san ispunio je spustom se niz kultni Streif na svom brdskom biciklu, a pri tome je dostigao brzinu od 107 km/h. Austrijanac je izvodio skokove s vertikalnim usponom od 14 metara te je skočio na maksimalnu udaljenost od 36 metara, čime je demonstrirao svoju impresivnu stručnost i nesalomiv duh.

Streif je jedna od napoznatijih i najzahtjevnijih staza za spust, a izuzetno je cijenjena zbog svojih izazovnih dionica, koje su se pokazale kao težak zadatak čak i za iskusnog biciklistu kao što je Wibmer.

On je odrastao u mjestu samo sat vremena udaljenom od Kitzbühela te se prisjetio kako je gledao velike skijaške zvijezde dok jure niz Streif.

"Svake zime sam gledao utrke s porodicom. Jedan od najupečatljivijih trenutaka za mene je bio takozvani 'Wall Ride' Bodea Millera na sigurnosnoj ogradi iz 2008. godine. To je imalo ogroman uticaj na mene i želio sam osjetiti ono što i on, ali na biciklu", izjavio je Wibmer.

Oglasi

Vođen željom da oda počast najboljim svjetskim skijašima koji su se neustrašivo spuštali izazovnim padinama, Wibmer je namjeravao upisati svoje ime u historiju ove staze.

"Utrka na Streifu je oduvijek imala veliki značaj za mene. Ideja o realizaciji ovog projekta mi je dugo bila u podsvijesti", rekao je on.

Pripreme za ovaj izuzetni podvig trajale su mjesecima. Wibmer i njegov posvećeni tim su neumorno radili gotovo dvije godine kako bi savladali sve izazove ledenog terena. Prilagođavanje bicikla za efikasno spuštanje stazom prekrivenom snijegom i ledom bilo je glavni prioritet. Svaki detalj je pomno razmotren, od podešavanja ovjesa do izrade 576 specijalnih šiljaka za oba točka, kako bi prijanjanje na ledu i snijegu bilo optimalno.

"Iskakanje iz startne kućice na padinu bilo je zastrašujuće jer nisam bio siguran kako će bicikl reagovati. Mnogo je izazova, od vrha do dna. Morao sam biti potpuno fokusiran u svakoj tački", kazao je Austrijanac.

Wibmerov trijumf na jednoj od najstrašnijih staza za spust na svijetu snimljen je za njegov YouTube kanal. Na snimku se vidi kako izvodi veliki okret unazad s vrha startne kapije, spušta se pravo na zaleđenu i snježnu stazu te potom nastavlja dalje u impresivnu avanturu.

"Nakon spusta, svakog skoka, osvajanja Streifa i snimanja zaista cool videa, osjećaj je nevjerovatan", poručio je za kraj oduševljeni Wibmer.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi