Tour de France će 2021. godine startovati u Danskoj
Najpoznatija biciklistička karavana na svijetu će 2021.godine startovati iz danske prijestolnice FOTO:EPA

Po prvi put u historiji

Tour de France će 2021. godine startovati u Danskoj

S. Grebović

Organizatori najprestižnije biciklističke utrke na svijetu Tour de France, danas su saopštili kako će 2021. godine ruta početi iz Kopenhagena.

Biciklisti će za dvije godine startovati sa ulica danske prijestolnice, koje su prilagođene biciklistima, a prva etapa će biti vožena na hronometar. Još dvije etape će biti vožene u ovoj zemlji i to relacijama od Roskildea do Nyborga, te od Vejlea do Sonderborga

Ovogodišnji start utrke će također krenuti van granica Francuske, a startom iz Bruxellesa bit će obilježena pedeseta godišnjica od prve pobjede Belgijanca Eddyja Merckxa, koji je rekorder po broju žutih majica. Inače, famozna žuta majica je 1919. godine uvedena kao simbol za vodećeg u ukupnom poretku.

Posljednji put je Tour de France započeo izvan Francuske prije dvije godine, kada je domaćin startne etape bio Dusseldorf.

Tako će Danska će postati čak deseta država iz koje će krenuti najmasovnija i najpoznatija biciklistička utrka. Davne 1954. godine je iz Amsterdama po prvi put karavana krenula put Francuske, a osim Holandije trka je u dosadašnjoj historiji kretala iz Belgije, Njemačke, Švicarske, Luksemburga, Španije, Irske, Velike Britanije i Monaka.

Zanimljivo je da je Italija jedina susjedna država Francuske iz koje utrka nikada nije počela.

Start 2020. godine bit će održan na Azurnoj obali Francuske, odnosno u Nici.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti