Tour de France: Thomas je plakao samo dvaput, jednom kada se oženio...

Završena najveća svjetska trka, Froome skinut s trona

Tour de France: Thomas je plakao samo dvaput, jednom kada se oženio...

Geraint Thomas kaže kako je svojom prvom pobjedom na na Tour de Franceu osjetio želju za još većim podvizima, iako je malo vjerovatno daće učestvovati na narednoj velikoj trci Vuelti u Španiji, sljedećeg mjeseca.

Ovaj 32-godišnjak je jedva mogao da zadrži svoje uzbuđenje nakon što je prešao liniju. Ogrnuo je velšku zastavu oko svojih ramena na podijumu i nedjelju nazvao najboljim danom života nakon vjenčanja sa suprugom Sarom.

"Ušao sam u biciklizam zbog ove trke", rekao je Thomas, koji je pobijedio na trci ostavivši iza sebe holandskog vozača Toma Dumoulina minutu i 51 sekundu.

"Sjećam se kako sam išao kući iz škole da bih bio dio toga, a sada sam ovdje u žutoj majici. Ludo je. Sada znam kako je. Na sedmom sam nebu. Plivam na oblaku devet. Možda kada sa 70 budem nekome tinejdžeru pričao o ovome da neće biti zanimljivo, ali sada je ovo stvar iz snova", kazao je Thomas

Thomas se pridružio pobjedom Bradleyu Wigginsu i Chrisu Froomeu među britanskim pobjednicima Toura. Međutim, šanse da učestvuje na Vuelti, koja počinje u Malagi 25. avgusta, izgledaju tanke - sa direktorom tima Sky David Brailsfordom može se zaključiti da će Thomas uzeti vremena kako bi uživao u dosadašnjem najvećem uspjehu.

"U njegovim godinama, s obzirom kakav je rezultat ostvario, potreno je neko vrijeme da ga apsorbuje. Ali on i Chris Froome su još uvijek gladni. Chris i dalje želi pobjeđivati. Geraint još uvijek želi pobjeđivati također. A imamo i mlađih momaka koji žele isto", kazao je Brailsford.

"Vjerovao sam da mogu biti u prednosti preko sedmicu dana, ali nikada nisam vjerovao da mogu preko tri. Pobjeda u prvoj etapi bila je pravi podsticaj, ali je ludost kako je sve samo kliknulo na Touru. Ovo je vrhunac mog života. Bilo bi lijepo osvojiti još Grand Tour takmičenja, ali ako ne uradim više ništa do kraja moje karijere, mogu biti sretan", dodao je Thomas.

Thomas je takođe odao priznanje timskom kolegi Froomeu. S druge strane Froome je kazao kako je sretan što je nakon četi osvojena Tour de Francea trku osvojio upravo Thomas, a ne neko drugi.

"Ja sam sretan zbog Thomasa", rekao je. "Tako sam ponosan na njega, jer smo prijatelji posljednjih deset godina. Za ekipu je to šesti Tour de France u sedam godina. Za nas je to ogroman, kolosalan uspjeh."

Froome će također propustiti Vueltu.

"Mislim da zaslužujem malo odmora", rekao je. "Učestvovao sam na četiri velika Toura zaredom, a moja supruga Michelle i ja očekujemo bebu za koji dan, pa će biti dobro ostati malo kući".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi