Vingegaard ponovo najbolji na Tour de Franceu, Pogačaru presudila "kraljevska etapa"
FOTO - EPA

Danac odbranio titulu

Vingegaard ponovo najbolji na Tour de Franceu, Pogačaru presudila "kraljevska etapa"

A. Beganović

Danski biciklista, Jonas Vingegaard, odbranio je titulu na Tour de Franceu. Tadej pogačar se na kraju morao zadovoljiti drugim mjestom.

Danski biciklista, član tima Jumbo-Visma, Jonas Vingegaard, je odbranio naslov na najvećoj biciklističkoj utrci Tour de Franceu.

Tour de France je okončan sinoć posljednjom etapom na kojoj je slavio Jordi Meeus, no pitanje pobjednika odlučeno je nekoliko dana prije kada je Vingegaard na "kraljevskoj etapi" "slomio" Tadeja Pogačara.

Imao je Slovenac do jučerašnje etape priliku da uzvrati, no nije uspio. Vingegaard i njegov Jumbo-Visma tim su jednostavno bili prejaki.

Očekivano, tokom cijelog Toura vodila se borba između Vingegaarda i Pogačara. Do pomenute "kraljevske etape" razlika je bila u sekundama, ali kada se očekivalo da Pogačar napadne i pokuša "slomiti" protivnika, desilo se suprotno. Vingegaard je još jednom pokazao da je besprijekorno spreman, te da je u ovom trenutku najbolji biciklista na svijetu.

Oglasi

Posljednju etapu ukupni pobjednik je završio sa nešto više od dvije minute zaostatka za pobjednikom Meeusom, inače debitantom na Tour de Franceu, a nakon što je prošao kroz cilj Danac je izjavio:

"Ponosan sam na tim. Uspjeli smo osvojiti Tour de France po drugi put. Bilo je puno danskih navijača u Parizu. Zahvaljujem cijeloj Danskoj, timu i porodici. Bilo je to dugo putovanje, ali se brzo završilo. Utrkivali smo se svaki dan. Utrka je bila teška, kao i borba s Tadejem. Sljedeće godine ću se vratiti. Možda uspijem osvojiti Tour po treći put. Barem ću pokušati. To je plan".

Slovenski biciklista i drugoplasirani na Tour de Franceu, Tadej Pogačar, istakao je da je tokom Toura bilo mnogo uspona i padova.

"Na kraju sve ide prebrzo. Drago nam je da je gotovo. Bio je to jako dobar Tour u zadnje tri sedmice. Bilo je puno uspona i padova. Sigurno ću najviše pamtiti atmosferu koju smo imali u timu. Uživao sam s dečkima. I u teškim trenucima znali su me bodriti", istakao je Pogačar.

Na kraju dodajmo da je Vingegaard pobijedio sa ukupnim vremenom od 82 sata, pet minuta i 42 sekunde. Pogačar je zaostao sedam minuta i 29 sekundi, dok je trećeplasirani Adam Yates, inaše Pogačarov kolega u UAE Emirates timu zasotao 10 minuta i 56 sekundi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi