Vingegaard "nokautirao" Pogačara i stigao na korak do odbrane naslova na Tour de Franceu

Sjajna trka

Vingegaard "nokautirao" Pogačara i stigao na korak do odbrane naslova na Tour de Franceu

A. Beganović

Aktuelni osvajač Toer de Francea, Danac Jonas Vingegaard, osvojio je 16. etapu i zadržao je prvo mjesto u ukupnom poretku, te je povećao svoju prednost u odnosu na prvog pratioca Tadeja Pogačara.

U jedinom kronometru (takmičenje protiv sata) na Tour de Franceu, Vingegaard je bio fenomenalan. Od starta je "uhvatio" ritam koji je za ostale takmičare bio nedostižan i čini se da je upravo danas riješeno pitanje konačnog pobjednika.

Pogačar je za aktuelnim osvajačem Tour de Francea zaostao čak minut i 38 sekundi, pa tako pet etapa uoči kraja Vingegaard ima prednost od minut i 48 sekundi.

Inače, Vingegaardu, koji vozi za Jumbo-Visma tim ovo je prva etapna pobjedan na Toutu i može se reći da je do nje stigao u najbolji momenat, a nakon što je etapa završena on je izjavio:

"Da, stvarno sam sretan s današnjom pobjedom i vepoma sam ponosan. Ovo je moja prva pobjeda protiv sata na Tour de Franceu, tako da sam stvarno ponosan na sebe".

Trećeplasirani na kronometru je završio Wout van Aert iz Jumbo- Visme dok je Pello Bilbao iz Bahrein Victoriosa bio četvrtoplasirni.

U ukupnom poretku vodi aktuelni osvajač Vingegaard, drugoplasirani je Pogačar sa minut i 48 sekundi zaostatka, a trećeplasirani je Adam Yates, Pogačarov kolega iz UAE Emirates Teama sa zaostatakom od gotovo devet minuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi