Deveta etapa Woodsu, Pogačar sve bliže Vingegaardu
FOTO - EPA

Tour de France

Deveta etapa Woodsu, Pogačar sve bliže Vingegaardu

A. Beganović

Deveta etapa Tour de Francea donijela je mnogo uzbuđenja, a na kraju najzadovoljniji mogu bizi Kanađanin iz Israel-Premier Tech tima, Michael Woods, koji je osvojio etapu, te Slovenac iz UAE Team Emiratesa Tadej Pogačar, koji je smanjio za osam sekundi zaostatak za vodećim Jonasom Vingegaardom iz Jumbo-Visma tima.

Sasvim očekivano, deveta etapa Tour de Francea je donijela utrku unutar utrke. Na samom početku 14 biciklista je pobjeglo, a na samom čelu se izdvojio Matteo Jorgenson, koji je bio na korak do etapne pobjede.

Ipak, u samom finišu je izgubio svoju prednost. Prestigla su ga trojica biciklista, pa je završio na 4. mjestu, a pobjeda je pripala iskusnom 36-godišnjem kanađaninu Michaelu Woodsu, koji je nakon utrke izjavio:

"Još uvijek imam osjećaj da me neko treba probuditi iz sna. Ovo je nešto posebno, ne mogu da vjerujem. Nisam čuo ništa do četiri kilometra prije cilja od navijanja. Sve mi je zvonilo u ušima. I onda tišina, krenuo sam u lov na Jorgensona. Ovo je za mene ostvarenja sna. Ove godine ću napuniti 37 godina i mogu reći da sam uvijek želio ovu pobjedu. Sretan sam što imam tako posebne ljude iza sebe, iz svoje porodice. Jako sam ponosan."

Ma 2. mjesti je završio Pierre Latour iz TotalEnergies tima sa 28 sekundi zaostatka, dok je Slovenac iz Bahrain Victorious tima Matej Mohorič završio kao trećeplasirani.

A, dok se vodila bitka za etapu, u pozadini se vodila borba dvojice glavnih favorita za ukupnu pobjedu Jonasa Vingegaarda i Tadeja Pogačara.

Slovenac je uoči devete etape imao zaostatak od 25 sekundi i trebao mu je dobar rezultat. Svjestan je toga bio i Pogačar, koji je žestoko krenuo. Danac ga je na početku pratio, no vremenom je gubio na tempu i na kraju je Pogačar kroz cilj prošao osam sekundi prije nego njegov veliki suparnik.

"Dosta mirna etapa. Tim Jumbo-Visme je dovbro kontrolisao utrku. Vodili su grupu do posljednjeg uspona. Zatim je uslijedio sprint do posljednjih metara. Osjećao sam se jako dobro, pa sam odlučio napasti. Bilo je uspješno i jako sam sretan. Situacija nakon devete etape je gotovo idealna. Možemo se odmoriti i jedva čekam nove izazove", istakao je Pogačar.

Dakle, prošlogodišnji pobjednik Vingegaard je vodeći u ukupnom poretku. Pogačar zaostaje 17 sekundi, a Jai Hindley iz BORA-hansgrohe tima dva minuta i 40 sekundi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi