Brat Fedora Emelianenka promijenio ime i prešao na islam: "Ako ne bude pio, dobiće stan"

Aleksander ima novi život

Brat Fedora Emelianenka promijenio ime i prešao na islam: "Ako ne bude pio, dobiće stan"

Edmir Škorić

Ruski borac Aleksander Emelianenko mlađi je brat mnogo poznatijeg Fedora Emilianenka, ali njegov život je upola turbulentniji i teži i prolazio je kroz pravi pakao dok nije "pronašao sebe".

Tokom prošle godine Aleksander Emelianenko imao je samo jednu borbu i češće je bio u naslovima vijesti iz nesportskih razloga. Godina je počela nemilim incidentom.

U januaru ga nisu pustili u trgovački centar u Moskvi jer je bio vidno pijan i teško se kretao. Nekoliko mjeseci kasnije ponovo je upao u skandal. Let iz Jekaterinburga za Moskvu je kasnio, pa se borac odlučio olakšati (urinirati op.a) na aerodromu. Kada ga je član osiguranja aerodroma upozorio da to ne radi, počeo je s prijetnjama.

Policija koja je stigla nije udaljila Emelianenka s leta. Izbjegao je kaznu, a nakon provjere dokumenata fotografirao se s policajcima i ušao u avion.

“Šokirana sam: bokser urinira na aerodromu, a policija se slika s njim. Da se radi o običnom čovjeku, mislim da bi bio pritvoren. A kad si popularan, možeš sve", rekla je tada blogerica Anna Danilova, koja je bila na istom letu.

Oglasi

Tokom leta Emelianenko se ponašao mirno i slikao se s ostalim putnicima. Kasnije je menadžer borca ​​objasnio da je uzrok incidenta medicinski zahvat:

"Aleksander je odletio u Jekaterinburg kod svog doktora. U klinici je dobio nekoliko intravenskih injekcija, nakon čega je otišao na aerodrom. Kao što znate, kapaljke imaju snažan diuretski učinak, što je dovelo do "pišanja na krivom mjestu". Nije bilo govora o nikakvoj tučnjavi".

U maju se Emelianenko vratio u kavez i imao vrlo čudnu borbu protiv blogera Evgenija Ershova. Iako je Ershov sve vrijeme bio u prednosti, na kraju je pobjeda pripala Emelianenku, a promotor Vladimir Khryunov je priznao da je borba bila egzibicija.

Aleksander u društvu poznatog brata Fedora

U junu je Emelianenko poslan u Centar za obnovu osobnosti Iman u Ingušetiji - njegovo liječenje nadzirao je šef Bokserskog saveza republike Lom-Ali Gazgiriev. Emelianenko je odluku o rehabilitaciji objasnio željom da se vrati aktivnim nastupima: “Nakon turnira uvijek sam saznao kada će se održati sljedeća borba, nakon čega sam imao kratko razdoblje opuštanja, oporavka i odmora.

Odugovlačilo se, borbe su se odgađale, ja sam išao u provod i to nije trajalo sedam dana, nego duže. Shvatio sam da se ne mogu sam snaći. Prvi put u životu nisam otišao na pijanku nakon borbe, već vodim zdrav način života, treniram i donosim zaključke.”

Oglasi

Ubrzo su se pojavile informacije o prelasku Emelianenka na islam. Glasine su pojačane činjenicom da je promijenio imidž: obrijao je brkove i pustio bradu u muslimanskom stilu. Emelianenkov mlađi brat Ivan nije ni potvrdio ni demantovao nagađanja: “Ne znam kako je to stvarno. Sve je za njegovo dobro. Ako mu to pomogne u budućnosti, onda bih, naravno, bio samo sretan. Nije mi bitno je li to kršćanstvo ili islam.”

Početkom januara Emelianenko je posjetio Medinu i snimio video ispred Masjid an-Nabawi, najveće džamije u Saudijskoj Arabiji i mjesta gdje je ukopan prorok Muhamed. Ubrzo je objavio video u kojem je od njega traženo da za sebe odabere arapsko ime: “Abubakar? Ne vidim ništa loše u tome, to je divno ime. Sada ću biti Abubakar.”

Svojevremeno boravio u zatvoru, sada se okrenuo vjeri

Emelianenkovu odluku da uđe u novu fazu života podržao je i predsjednik Međunarodne bokserske federacije (IBA) Umar Kremlev - obećao je donirati novi stan ako se borac konačno riješi ovisnosti o alkoholu: "Imamo dogovor. Ako do kraja godine bude u istoj borbenoj formi i sa dobrim rezulatima, a bez alkohola, dobit će stan".

Emelianenko je 25. januara potpisao ugovor s promocijom Ural FC - ugovor je za tri borbe i može se produžiti ovisno o učinku borca. “Mnogi ljudi očekuju da ću pogriješiti i više se nikada ne vratiti u ring. Njima je ta pomisao ugodna, jer ako ja pobijedim, pokazat će se da su sve njihove isprike za vlastiti nerad samo sramotni potresi".

"Ja sam ratnik koji je morao proći kroz mnogo toga da bude tu gdje jesam, da bude ono što jesam. Dobit ću borbu, najvažniju borbu, u kojoj sam glavni protivnik ja”, napisao je Emelianenko na društvenim mrežama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi