Anthony Joshua sjajnom izvedbom došao do pobjede, finiš meča zamalo doveo do potpunog haosa
Anthony Joshua je večeras za protivnika ima čvrstog Amerikanca Jermainea Franklina koji je još jednom pokazao kako je izuzetno čvrst borac (Foto: Matchroom Boxing)

Pobijedio Franklina u Londonu

Anthony Joshua sjajnom izvedbom došao do pobjede, finiš meča zamalo doveo do potpunog haosa

Midhat Šljivak

Britanac Anthony Joshua pobijedio je večeras u Londonu američkog boksera Jermainea Franklina jednoglasnom odlukom sudija nakon 12 rundi borbe. Bilo je 118:111 i dva puta po 117:111 za nekadašnjeg šampiona svijeta. 

Nekadašnji šampion svijeta teške kategorije u ovaj meč je ušao nakon dva uzastopna poraza od Oleksandera Usyka, a Franklin nakon kontroverznog i nezasluženog poraza od Dilliana Whytea.

Uvodne minute borbe protekle su u ispitivanju snaga. Nije bilo ozbiljnijih udaraca sve do druge runde kada je AJ s nekoliko dobrih udaraca uspio steći prednost.

Kontrolisao je Joshua i treću rundu. On je bio taj koji je pogađao bolje udarce, iako je konačno i Amerikanac uspio zadati nekoliko dobrih udaraca u finišu ove runde.

Maksimalno je nekadašnji šampion koristio prednost u visini. Dosta je dobro radio u defanzivi i rivala bi zatim 'otvarao' prednjim direktima.

Oglasi

Franklin je povremeno vezao dva-tri udarca zaredom, a u finišu četvrte runde viđena je dobra razmjena, jedan odličan aperkat Joshue, a zatim i napad Amerikanca kojeg je zaustavilo zvono u napadu na protivnika.

Peta runda donosi još više akcije s obje strane. Udarci su sijevali, ali falio je taj udarac koji bi završio borbu. Nastavljena je akcija i u narednim rundama. AJ je uspio uzdrmati protivnika koji se međutim pokazao kao izuzetno čvrst bokser i izdržao je nekoliko pravih bombi.

Osma runda donosi nešto sporiju borbu, posebno od strane Amerikanca, koji je jednostavno morao krenuti naprijed u narednim rundama jer je bio u popriličnom zaostatku na sudijskim karticama.

Ipak, Franklin nije mogao previše napraviti. AJ je radio sjajnu u defanzivi, kontrolisao je distancu i nije protivniku dozvolio neku seriju udaraca koja bi ga ugrozila. U finišu devete runde prošao je jedan dobar udarac Amarikance koji je poprilično uzdrmao Britanca.

Oglasi

Joshua kreće ofanzivno u 10. rundi. Vezao je seriju udaraca na samom otvaranju i protivnik je to itekako osjetio. Potom je sjeo i jedan žestok aperkat, Franklin je znao i uzvratiti s nekoliko kontri i svi su čekali taj jedan udarac ili seriju koja će završiti borbu.

Žestoka razmjena udaraca nastavila se i u posljednje dvije runde ove borbe. Na kraju nokauta nije bilo i odluka je otišla u ruke sudija koji nisu imali dileme i pobjedu jednoglasnom odlukom dali u Joshui.

U samom finušu je imalo došlo do tuče između Joshue i ugla američkog boksera. Nakon neuspješnog zagrljaja reagovao je trener iz ugla i došlo je do odgurivanja.

AJ je ovom pobjedom prekinuo niz od dva uzastopna poraza. Sada je na omjeru od 25-3 i sigurno da će ponovo pokušati da se vrati na vrh teške kategorije.

S druge strane 29-godišnji Amerikanac doživio je drugi poraz karijere i trenutno je na omjeru od 21 pobjede i dva poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti