Dan u kojem je čitav svijet ostao u šoku: Prije godinu dana Andy Ruiz je srušio nepobjedivog Joshuu

Godinu dana od velikog nokauta

Dan u kojem je čitav svijet ostao u šoku: Prije godinu dana Andy Ruiz je srušio nepobjedivog Joshuu

M. Šljivak

Na današnji dan prije tačno godinu dana Andy Ruiz je kreirao jedno od najvećih bokserskih iznenađenja u proteklih 20 godina. Bucmasti Meksikanac nokautirao je do tada nepobjedivog Anthonyja Joshuu i postao je prvak svijeta.

Do prilike za borbu protiv Joshue Ruiz je došao nakon što je planirani protivnik Jarrell Miller pao na doping testu. Ruiz je imao mjesec dana da se spremi za meč svog života, ali niko osim njega i njegovog tima nije vjerovao da će se tog 1. juna 2019. godine desiti senzacija u legendarnom Madison Square Gardenu.

Mnogi su vjerovali da će AJ završiti posao veoma brzo, ali su se prevarili. Ruiz je sjajno ušao u meč i nakon dvije sjajne runde bilo je jasno da Meksikanac nije nimalo lagan zalogaj.

A onda je došla nevjerovatna treća runda u kojoj su oba borca bili na podu. Joshua je poslao Ruiza na pod nakon sjajne serije udaraca i činilo se kako za Britanca sve ide po planu.

Zatim se dešava potpuni preokret. Ruiz uzvraća žestoko i šalje šampiona na pod, borba se nakon odbrojavanja nastavila, a Meksikanac je nastavio pogađati i još je jednom Joshuu poslao na pod. Da je bilo još vremena u trećoj rundi potrešeni AJ sigurno ne bi izdržao, ali je gong došao na vrijeme.

'Vreća za udaranje' kako su mnogi prozvali Ruiza prije borbe zbog fizičkog izgleda je nastavio i u narednim rundama sa sjajnim boksom, a potom je došla čuvena sedma runda.

Nova žestoka serija udaraca došla je prema Joshui. Išao je jednom na pod, zatim i drugi put, a sudija je smatrao da AJ više ne može i odlučio je prekinuti meč. Ruiz je došao do nevjerovatne pobjede i svijet je ostao u šoku.

Ruiz je nakon spektakularnog trijumfa stekao svjetsku popularnost. Milioni koje je zaradio omogućili su mu lagodan život i šest mjeseci kasnije u revanšu nije pokazao apsolutno ništa i Joshua je vratio pojaseve.

Ipak, ono što se desilo 1. juna 2019. godine ostat će zauvijek upamćeno kao datum kada se desilo jedno od najvećih iznenađena u svijetu boksa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti