Deformitet koji su svi primijetili: Zašto Khabib ima dva različita uha?
Khabibovo desno uho razlikuje se od lijevog, a borci se sa tim poremećajem susreću zbog trauma koje uho doživljava tokom borbi

"Odlika hrabrih boraca"

Deformitet koji su svi primijetili: Zašto Khabib ima dva različita uha?

Dagestanski borac Khabib Nurmagomedov je posljednjih dana najpopularniji sportista na svijetu, a svu slavu je pobrao pobjedom nad Conorom McGregorom.

Tako se svjetska javnost zanima svim sitnicama iz Khabibovog života, pa je objašnjeno i zbog čega njegovo desno uho nije isto kao lijevo.

Desno Khabibovo uho se od lijevog razlikuje po neobičnoj strukturi tkiva i riječ je o tzv. hrvačkom uhu, koje nije rijetka pojava kod osoba koji se bave tim sportom.

Mnogobrojni borci se sa tim poremećajem susreću zbog trauma koje uho doživljava tokom borbi, a javlja se kao posljedica primanja brojnih udaraca.

Tako je Khabibovo desno uho puno krvnih sudova umjesto kostiju, a ako dođe do prekida krvnih sudova, zaustavlja se protok krvi kroz spoljno uho i tada dolazi do infekcije, te tkivo umire.

U najgorim slučajevima, problem sa hrvačkim, ili kako se još naziva karfiolovim uhom može prouzrokovati i gubitak sluha.

Borilačno pravilo kaže da je hrvačko uho simbol hrabrih boraca, čime se ponosi i Khabib Nurmagomedov.

Top Komentari

Emir
karfiolsko uho ima svaki ozbiljan grappler (hrvac ili jiu jitsu borac).
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi