Strava i užas: Dječaka trener primorao da skine kilograme za borbu i umalo je došlo do tragedije

Nezapamćene scene

Strava i užas: Dječaka trener primorao da skine kilograme za borbu i umalo je došlo do tragedije

Midhat Šljivak
Teme:

Skidanje kilograma predstavlja ozbiljan problem u borilačkom sportu.

Većina boraca bori se poprilično ispod granice svoje normalne težine, pa su pred borbu primorani da skidaju ogroman broj kilograma.

To često zna dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Dešavali su se i smrtni slučajevi, ali borci ne odustaju od radikalnih poteza kako bi izgubili kilažu pred mečeve.

Jedan jeziv slučaj pojavio se prethodnih dana. Na snimku se vidi 10-godišnji dječak koji se bavi boksom i od kojeg trener traži da skine kilažu pred meč kojeg je imao.

Maleni je vidljivo u ogromnim bolovima. To međutim ne interesuje njegovog trenera koji se kocka sa životom ovog 10-godišnjaka i tjera ga na skidanje kilograma. 

"Znaš li s kim se boriš? Znaš li to? On također gleda ovaj video", poručio je trener dječaku koji u bolovima skida kilograme za svoj meč.

Oglasi

Ovaj snimak šokirao je svijet boksa. Oglasio se prvi čovjek WBC organizacije Mauricio Sulaiman koji je ističe da su ovakve stvari nedopustive.

"Ovaj video je uznemirujući. Toliko je nebrige o skidanju kilograma na svim nivoima. Brutalno i kriminalno je vidjeti da ovaj dječak prolazi kroz ovakvu torturu", rekao je Sulaiman i dodaje:

"Dehidracija i skidanje kilograma su uzrok većine smrtnih slučajeva u boksu, ali i ostalim bokserskim sportovima. Zaustavite ovakve stvari", poručio je on.

Ove scene zaista su stravične, posebno jer se radi o dječaku koji ima 10 godina i koji je u boksu iz čiste ljubavi. Srećom, nije došlo do tragedije i dječak je dobro nakon svega.

Ipak, očigledno da njegovim trenerima nije bitno ništa osim promocije i eventualne koristi od mladog momka u budućnosti. Spremni su se zbog toga i igrati s njegovim životom.

Ovakvim ljudima definitivno nije mjesto na slobodi i zaslužuju kaznu za maltretiranje djece.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi