Foremanovih Top 10 teškaša svih vremena: Ali tek peti, Tyson osmi

Idol na prvom mjestu

Foremanovih Top 10 teškaša svih vremena: Ali tek peti, Tyson osmi

George Foreman, nezaustavljivi nokauter iz Teksasa, boksao je kroz četiri različite decenije. 1994. godine kao 45-godišnjak postao je i najstariji svjetski prvak u teškoj kategoriji - nokautiravši Nichaela Moorera.

Tokom duge karijere u ringu Big George je odmjerio snage sa nekolicinom legendi boksa, Joeom Fraizerom, Evanderom Holyfieldom, ali i sa Muhammedom Alijem, po mnogima najvećim ikada.

Reklo bi se savršen čovjek da "rangira" najbolje boksere (teškaše) svih vremena. Foreman je za SunSport izabrao svojih 10 najboljih, ali na prvo mjesto nije stavio nikoga od svojih rivala, već čovjeka koji mu je bio idol - Joea Louisa.

"Joe Luis je najveći teškaš svih vremena, barem što se tiče boksa... Moj broj dva je naporaženi Rocky Marciano. Broj tri je John L. Sullivan. Četiri je Jack Johnson. Broj pet je Muhammed Ali", rekao je Foreman.

Muhammed Ali je vjerovatno najpolularniji teškaš svih vremena, čovjek o čijim se podvizima (i sportsim i političkim) glas širio po cijelom svijetu. Foreman vjeruje da je njegova moć uticanja na druge van ringa njegov najveći dar.

"Neki nikada nisu odgledali bokserski meč u životu, jer on je bio veliki čovjek i najveća ličnost. Sve u svemu, govoriti o Muhammedu Aliju čisto iz bokserske perspektive ne bi bilo pravedno. Bio je veći od toga. Životi svih nas su bili bolji zbog njega", poručio je Foreman, pa završio svoju listu najboljih 10 teškaša svih vremena - Floyd Patterson, Lennox Lewis, Mike Tyson, Holyfield, Jack Dempsey.

Foremanovih Top 10:

1. Joe Louis
2. Rocky Marciano
3. John L Sullivan
4. Jack Johnson
5. Muhammed Ali
6. Floyd Patterson
7. Lennox Lewis
8. Mike Tyson
9. Evander Holyfield
10. Jack Dempsey

Top Komentari

Mele
Za starije generacije sigurno jeste u pravu, ali mnogi pamte vrijeme od Tysona i Holyfilda, ne dalje u proslost..Lenox je svakako jedan od najboljih boksera, tukao je mnoge pa i Holyfylda..KLicka starijeg, Brunu, itd. Fali i Friezer, on je bio sampion dok ga Foreman nije nokautirao, pa na kraju Ali kojem su davali tek 10 & sansi u Zairu, nokautira Foremana i vraca titulu. Do revansa nikada nije doslo...
0 0
dasi
Apsolutno se slažem sa Foremanom,uz izuzetak jer i njemu je mjesto u ovih 10
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi