Od tog trenutka se znalo da je kraj velikog Tysona: Ovo je bio dan nakon kojeg ništa nije bilo isto!

Lennox ga je bez problema nokautirao

Od tog trenutka se znalo da je kraj velikog Tysona: Ovo je bio dan nakon kojeg ništa nije bilo isto!

Midhat Šljivak

Britanac Lennox Lewis je bez ikakve dileme jedan od najvećih teškaša koji su se ikada pojavili na bokserskoj sceni.

Lewis je bio dio zaista sjajnih borbi tokom karijere. Često je znao podcijeniti protivnike i to ga je dva puta koštalo, ali 8. juna 2002. godine on je bio taj koji je vjerovatno završio sve snove o novom pojasu za čuvenog Mikea Tysona.

Lennox je prije 18 godina branio naslove prvaka svijeta protiv Iron Mikea. Bio je to posljednji pokušaj nekada najmlađeg prvaka svijeta da se vrati na tron, ali u tome nije uspio.

Britanac je jednostavno bio suviše dominantan. Tyson je krenuo žestoko, imao ja nekoliko dobrih udaraca na početku meča, ali kako je borba odmicala Lewis je potpuno kontrolisao meč.

Tyson je prvi put na pod išao u četvrtoj rundi. Uspio je nastaviti do osme runde kada još dva puta ide na pod, a nakon posljednjeg nije ustao.

Meč je prekinut i proglašena je pobjeda Lewisa tehničkim nokautom, a to je bio dan kada u životu Mikea Tysona više ništa nije bilo isto.

Istina, on je uspio da pobijedi naredni meč protiv Clifforda Etiennea brzim nokautom, ali zatim su uslijedili porazi od Dannyja Williamsa i Kevina McBridea u naredne dvije godine i tu je bio konačan kraj velike karijere.

Pritom su došli i brojni financijski problemi. Mike je bankrotirao i njegov život više nije bio isti nakon okončanja karijere.

S druge strane Lennox je godinu dana nakon pobjede nad Tysonom odradio svoj posljednji meč u karijeri. Pobijedio je još jednog velikana Vitalija Klička i zatim je kao šampion otišao u penziju.

Lewis je karijeru okončao sa omjerom od 41 pobjede, dva poraza i jednog neriješenog rezultata. Bez dileme je jedan od najvećih koji se pojavio i zaista je bio istinski šampion.

Top Komentari

Bulle
Jest ga ubio Luis svaka cast.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi